Dienstag, 15. November 2016

Enciklopedija zaboravljenih vrsta sporta











Sport je od najstarijih vremena bio, a i sada je prigoda u kojoj ljudi nešto čine dobrovoljno. Danas ne nalazimo ništa posebno u tome da se hiljade ljudi, u sportskoj opremi, bore protiv vremena ili unutrašnjeg nagona, a i pored toga što se muče, nekima to čini i zadovoljstvo.
Ako pogledamo unazad, prije više od jednog stoljeća, među sportskim aktivnostima pronaćićemo i izuzetne kuriozitete te po život opasne aktivnosti.
Sve to nam je u svojoj Enciklopediji zaboravljenih vrsta sportova predstavio Edward Brooke-Hitching, (Enzyklopädie der vergessenen Sportarten), izdate na njemačkom jeziku.
Tu ćemo naići na stvarno zboravljene vrste sportova, od kojih su neki bili veoma opasne po život, kao što je jahanje na talasima vodopada, skakanje balonom, ili neki veoma čudni pokušaji obaranje rekorda, kao što je 1930 godine na stubu visokom 15 metara, čovjek zbog rekorda boravio 49 dana? Ovdje donosimo samo jedan mali pregled čudnih vrsta sportova, uz napomenu: Molimo, ne pokušavajte isto uraditi!
Auto-polo: Dvije ekipe takmiče se jedna protiv druge, vozeći otvorene automobile, gurajuće loptu u protivnički gol
Tenis na ledu: Sportisti moraju savršeno znati klizati na ledu i baratati reketom. Jedan vrlo intenzivan i naporan sport podložen ozljedama.
Bacanje lisica u zrak: U groteskno rekreativne i surovo zabavne vrsta „sportova“ spadalao je i bacanje živih lisica u zrak. Posebno spretni bacači bacali su lisice i po šest metara u zrak. Ovakav sport danas ne bi imao nikakve šanse, pored živih i aktivnih Društava za zaštitu životinja
Bowling u dnevnom boravku: Bio je to pokušaj da se ova sportska disciplina uvede u dnevni boravak. Sport  koji je izazivao veliku materijalnu štetu u stanu.
Skakanje balonom: Sportisti skaču i do 100 metara u dalj  kroz okolinu. Nažalost, pri tome nisu imali nikakvu kontrolu nad putanjom skoka.
Odstrijel jata pataka: Kod ove sportske discipline cilj je bio da se jednim hicem pobije čitavo jato pataka. „Sportska“ disciplina iz 19. stoljeća, koje je koristila neobično naoružanje, tri metra dugu lovačku pušku. Isto kao i kod bacanja lisica, ova sportska disciplina danas ne bi imala šanse da se provodi.
Uz sve ovo, u neobične vrste spotova spadali su i pokušaji borbe protivnika, koji se nalaze na ramenima kolega, i pri tome se udaraju velikim ribama?
Knjiga pokazuje i početke nekih sportova, pri čemu je vidljivo da je kod atletskih disciplina bilo dozvoljeno pomaganje iz publike, zatim visoko obilježene linije na stazama za trčanje, kao i sami počeci boksa, sa ringom na otvorenom prostoru
(izvor:liebeskind)
Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen