Donnerstag, 18. Juni 2015

Zmajevi - Kalkulacije kvalifikacija nakon 6. kola



(preneseno iz Dnevnog avaza od 15.6.2015)

Realnost  koja kaže da smo, nažalost, od plasmana na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj i dalje daleko.
Toliko smo toga upro­pastili na startu ciklusa da će za vađenje trebati mnogo više od pobjede nad Izrae­lom, mnogo više truda, str­pljenja, borbe i živaca u utakmicama od kojih bi svaka mogla značiti propast.
Jesenja četiri kola koja će zaključiti kvalifikacije dočekat ćemo na petom mjestu naše grupe, sa šest bo­dova zaostatka za liderom Velsom i tri za Belgijom, ali i velikom neizvjesnošću i strepnjom za konačan ishod.
Idealan bi rasplet bio da dobijemo sve što je ostalo i samo tada sa sigurnošću možemo reći da bismo se dočepali drugog mjesta koje direktno vodi u Francusku. Jer, sigurno bismo pretekli Belgiju (u slučaju da bude­mo poravnati, bili bismo bo­lji u međusobnom duelu), ali i Izrael i Kipar. To bi bio neki idealan rasplet za proboj na drugo mjesto.
No, realne prognoze ma­lo su drugačije. Pobjedu u Briselu protiv drugoplasira­ne reprezentacije na svjet­skoj rang-listi ipak nije su­više realna. Bod bi bio neka naša (ali ujedno i poželjna) realna opcija, i preostale tri pobjede, mogli bismo se nadati, u najmanju ruku, trećem mjestu i plas­manu u baraž. Ali, opet, za­visno od ostalih rezultata. Ako nam budu odgovarali, čak se i tada možda možemo probiti na drugo mjesto, ali u nekoj najgoroj opciji mo­glo bi se desiti da uopće ne budemo medu najbolje tri ekipe.
Tako hismo, kako bude­mo vodili vlastite, jednim uhom slušali izvještaje o bit­kama na drugim terenima. Recimo, kako igraju Velšani i Izraelci...
Razlog za optimizam
O najgorim opcijama ne treba razmišljati. Da izgu­bimo u Belgiji, ne dobijemo Vels...,to bi već bio katastro­falan razvoj.
Šta će donijeli septembar i oktobar to tek može naslutiti. No, ono što smo gledali od reprezentacije BiH u Andori, Austriji i pro­tiv Izraela, nagoni nas da ipak pomišljamo na  dobar scenarij.    

(M.Tanović, Avaz)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen