Dienstag, 9. Juni 2015

U Mostaru nešto novo: 'ajmo se vozat’!








Od proljetos se Mostarom često može vidjeti grupa biciklista, koja organizovano odlazi na biciklističke ture u bližoj i daljoj okolini. Sportska oprema, bicikla, sve kao u najvećim evropskim i svijetskim centrima. Momci i djevojke, zajedno, organizovani u Biciklističkom klubu MAS Mostar. Za neupućene, MAS je skraćenica od Mostarska asocijacija sporta, u okviru koje se organizuje aktivnost u većem broju sportova.
Biciklistički klub MAS Mostar egzistira od proljeća ove godine, a članovi kluba sa ponosom ističu logo svog kluba, ono pravo pod mostarski: ‘ajmo se vozat’!
Članovi kluba ne čekaju skršenih ruku, niti da im nešto dođe na gotovo. Organizuju akcije ćišćenja terena i pripremu platoa u slobodnom prostoru ispod Carskih vinograda. Na tom prostoru, trenutno se radi na čišćenju platoa koga će koristiti djeca malonogometnog kluba MAS koji trenutno okuplja oko 150 djece raznih uzrasta, a biciklisti su priskočili u pomoć i dali svoj doprinos u čišćenju, a to će raditi i u budućnosti, kako bi se djeci što prije omogućili što bolji uslovi za rad. Na tom prostoru planiraju da urede prostor za fitnes, biciklističku i trim stazu, zatim stazu za najmlađe sa saobraćejnim znakovima, što će, naravno, zavisiti od materijalnih i finansijskih sredstava.
Biciklistički klub uskoro planira održavanje predavanja, koje će vršiti stručne osobe, a odnosiće se na biciklizam, bezbjednost u saobraćaju, prvu pomoć i slično, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena putem sredstava javnog informisanja.
A šta bi bio biciklistilki klub bez organizovanih tura. Slike sa njihovih stranica pokazuju detalje sa vožnji na Guberaču, Dobro selo, Gorance itd.
Posebno zapaženo je bilo učešće biciklista ovog kluba na Tour de Culture 2015., u okviru koje su sa još oko 100 biciklista iz čitave BiH posjetili Blagaj, Mogorjelo, Žitomisliće, Šurmance, Blagaj i Mostar. Tom turom, biciklisti se željeli skrenuti pažnju na kulturnu baštinu BiH, nemotorizovani prevoz i zaštitu životne okoline.
Ovdje se svakako želimo podsjetiti da biciklizam u Mostaru vuče korijene još iz XIX vijeka, kada je 1887. godine u Mostaru organizovan velocipedski (biciklistički) klub pod imenom „Mostarer Radfahren Verein“, a prema raspoloživim podacima, bio je to prvi klub takve vrste u BiH, uz napomenu da su tadašnji članovi kluba mahom bili austrijski oficiri i činovnici porijeklom Nijemci, kao i tada rijetki domaći entuzijasti, koji su desetak godina kasnije klub preimenovali u „Prvo hercegovačko velocipedsko društvo“. Inače, riječ velociped se tada koristila za biciklo.
Kako se vidi entuzijazam Mostaraca za biciklizam ne jenjava u toku zadnja tri vijeka. Očit dokaz tome je i Biciklističko društvo MAS Mostar, koje je, od pet šest entuzijasta na početku, već preraslo u klub sa značajanim brojem članova.
Biciklistilki klub je organizacija otvorena za sve. Potrebna je samo dobra volja i, naravno, uklapanje i poštivanje klupske discipline.
Klub koristi ovu priliku da pozove sve zainteresovane da se priključe, da dođu na prostor ispod Carskih vinograda, da se uključe u naredne ture i akcije, koje su već isplanirane.
„Broj nije ničim limitiran, a što nas je više, svima će biti i ljepše i ugodnije“, riječi su koje se mogu čuti od aktivista kluba.
Kontakt je najbolje izvršiti putem facebook stranice: Biciklistiki klub MAS Mostar.
A sa naše strane, Klubu želimo mnogo uspjeha!
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen