Donnerstag, 25. Juni 2015

Ostrvo koje raste nakon zemljotresa


Mnogobrojni zemljotresi tokom godina doprinijeli su da ostrvo Santa Maria pred obalama Chilea naraste za nekoliko metara. Davne 1835. godine, kao i 2010. godine, ovo područje su zadesili zemljotresi kao posljedica pomjeranja tektonskih ploča ispod Pacifika i Južne Amerike.
Nakon svakog zemljotresa. ostrvo je bivalo podignuto po nekoliko metara uvis, i to 1835. godine za dva metra, a 2010. godine čak za tri metra. U periodu između zemljotresa. ostrvo je ponovo tonulo za oko 1,4 metra.
„Ostrvo će najvjerovatnije trajno izgledati puno drugačije nego što je bilo prije 1835. godine” piše međunarodni istraživački tim u stručnom časopisu „Nature Geoscience”.
Istraživači su vrednovali morske karte sa broda HMS Beagle, koji je posjetio ovo ostrvo šest sedmica poslije zemljotresa 1835. godine. Kapetan istraživačkog broda protokolisao je stanje na osnovu tragova sasušenih algi na liticama, što je to vidljivo i na slici, da ostrvo stoji nekoliko metara više uvis, nego prije potresa. Uzrok ovom izdizanju je bio potres jačine 8,5 stepeni, što je dovelo do pomjeranja tektonskih ploča, što se odrazilo izdizanjem ostrva.
Ostrvo je sve do 1886. godine ostalo ove visine, a onda je vremenom počelo tonuti, ali ne do priješnje visine, kako su to istraživanja potvrdila. Sličan potres se ponovio 175 godina kasnije i ostrvo se ponovo podiglo u vis. Posljedice potresa iz 2010 godine vrednovane su na osnovu moćnih sondi i satelitskih mjerenja. Rezultati ovog istraživanja pomažu da se bolje može procijeniti rizik od potresa koji nastaje uz granice tektonskih ploča. Deformacije zemljine kore u ovim rizičnim zonama ukazuju na postojanje napetosti ispod zemljine kore, što pomaže da se ova naprezanja tačnije inentifikuju nego prije
(izvor: Nature Geoscience)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen