Dienstag, 23. Juni 2015

Invazija leptira iz Sjeverne Afrike







Svakih deset godina ponavlja se isto. Rojevi leptira pokušavaju se iz područja Sjeverne Afrike domoći srednje i sjeverne Evrope. Ove godine bi se to moglo ponovo desiti.
Radi se vrstama Vanessa i Cynthia cardui, kod nas poznati kao admiral, stričkovac, ili čkaljevac. Oni se u ljeto sele do naših krajeva, pa čak i puno sjevernije. To je migracija leptira sa najdužom stazom kretanja na svijetu. Tokom ovog putovanja, stalno su u pokretu.
Ove godine, prema kazivanju stručnjaka, uslovi za put su im ponovo idealni, pa se zbog toga i očekuje njihov dolazak u velikom broju. Prvi talasi leptira prelaze preko Meditaerana, a tu im se pridružuju drugi talasi, ali i novonastali. Na ovom putu nalaze se veliki broj leptira, a posmatrači govore da bi ih ove godine moglo biti mnogo više nego 2009. godine, kada ih je, po procjenama, Mediteran preletilo više od 11 miliona.
I što je posebno interesantno, početkom jeseni kolonije leptira ponovo se u rojevima vraćaju prema jugu. Dužina ovog puta u oba pravca procjenjuje se na 15 hiljada kilometara. Leptiri ovaj put obavljaju isključivo u velikim zajednicama. A da li će u tome potpuno uspjeti i ove godine, još se ne zna. Sve zavisi od niza faktora, kao što su vremenski uslovi, vjetrovi, ali i brojni paraziti, koji ih presreću tokom njihovog leta.
Od svega je jedno sigurno, slijedeća generacija leptira za let prema Evropi već raste i spremna je za start.
(izvori: web, wikipedia)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen