Dienstag, 2. Juni 2015

Clint Eastwood proslavio 85. rođendan







Hollywoodska zvijezda Clint Eastwood je 31. maja proslavio 85. rođendan. A da je on mnogo više nego glumac sa skeptičnim pogledom, pokazuju slike u galeriji.
Počeo je kao učitelj plivanja kod vojske, prije nego što je startao sa glumačkom karijerom. Nastavio je kao televizijski glumac u nekoliko serija, ali sa beznačajnim ulogama. Glumeći u seriji „Cowboys” postigao je prvu popularnost, nakon čega se okrenuo ka filmskim ulogama
Kino gledalište osvojio je sa ulogom u filmu „Za šaku dolara”. Sa plavim očima, nabusitim pogledom, prljavom odjećom, odigrao je glavnu ulogu u ovom filmu.
Samo gluma uskoro mu nije bila dovoljna. Vlastitu produkcijsku firmu „Malpaso” osnovao je 1971 godine i počeo praviti filmove u kojima je on bio režiser. Filovima „Prljavi Harry” i „Psi ujedaju posljednji” postigao je veliki uspjeh. Ali, glumiti nikad nije prestajao.
U privatnom životu, Clint ima ukupno sedmoro djece od pet žena. Njegov sin Scott krenuo je očevim stopama kao glumac i model. Djeca iz prvog braka su, takođe, postali poznati, sin Kyle je uspješni jazz muzičar, a kćerka Alison, isto kao i otac, i glumica i režiserka.
Tokom uspješne karijere pokupio je sve značajnije nagrade, kao što su: Oscar, Zlatni globus, Cesar. Za film „Nemilosrdni” 1992. godine dobio je Oscara za režiju i za najbolji film, kao i za film „Djevojka od milion dolara”, 2005. godine, a za uloge u tom filmu Oscara su dobile glumci Hilary Swank i Morgen Freeman.
Clint Eastwood je multitalent. Pored dosta posla i obaveza u svijetu filma, okrenuo se muzici i pokazao da je isto tako dobar pjevač, što se može čuti i u njegovim filmovima, kao što je bilo u filmu „Gran Torino”. Pored posla na filmu, nalazio je vremena i za političku aktivnost, pa je od 1986 do 1988. godine bio gradonačelnik grada Carmel u Kaliforniji.
Sa filmom „American Sniper” pobrinuo se za nova uzbuđenja. Dok su jedni slavili taj film kao vrlo uspješnu priču o jednom američkom heroju, drugi su ga kritikovali da veliča rat i da prikazuje samo crno bijelo. A istina je da je taj film bio jedan od njegovih najuspješnijih filmova i da je sa njim napravio veliku zaradu.
U svakom slučaju, sretno Clint!
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen