Donnerstag, 25. März 2021

Remi na početku kvalifikacija

 




Kvalifikacije za SP, 1. kolo:

Finska - Bosna i Hercegovina 2:2

Strijelci: Pukki 58', 77'/Pjanić 55', Stevanović 85'

Finska: Joronen, Hamalainen, Arajuuri, Toivio, Raitala, Lod, Kamara, Kauko, Alho, Valakari, Pukki.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Todorović, Hadžikadunić, Saničanin, Ćivić, Gojak, Cimirot, Pjanić, Stevanović, Krunić, Džeko.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u Helsinkiju remizirala sa selekcijom Finske 2:2 (0:0) na startu kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru.

Strijelci za bh. tim bili su Miralem Pjanić 56. minuti iz penala i Miroslav Stevanović u 83. minuti, dok je oba pogotka za Fince postigao Teemu Pukki u 58. i 77. minuti.

Domaći tim bolje je otvorio susret. Već u 2. minuti, Finci su imali veliku priliku da povedu. Najbolji finski igrač Pukki pobjegao je našoj odbrani i šutirao, ali je Saničanin intervenisao i spasio čist pogodak. Pet minuta kasnije, Finci koriste novu grešku naše odbrane i ponovo dolaze u gol priliku, ali je pokušaj Pukkija zaustavio golman Šehić.

U nastavku, izbaranici selektora Ivajla Peteva, koji je večeras debitovao na klupi bh. tima, oslobodlii su se pritiska, propustivši dvije sjajne prilike da povedu. U 17. minuti, nakon prodora Ćivića, u prilici da postignu pogodak našli su se naprije Gojak, a zatim Džeko, ali su Finci, uz dosta sreće, izblokirali šuteve i uspjeli da sačuvaju mrežu Joronena.

Najbolju priliku bh. fudbaleri imali su u 27. minuti. Nakon sjajnog pasa Džeke, Stevanović je pobjegao odbrani Finske, ali je njegov šut ponovo zaustavio Joronen.

U finišu prvog poluvremena, Šehić je sa dvije intervencije sačuvao mrežu, nakon stopostotnih prilika Pukkija i Kamare.

U drugom dijelu susreta, poslije dvije dobre prilike, Krunića i Gojaka, bh. tim je poveo u 56. miniuti. U kaznenom prostoru, Kalko je igrao rukom, a grčki sudija je pokazao na  penal, koji je izveo Pjanić. Joronen je najprije zaustavio njegov udarac, ali je igrač Barcelone u drugom pokušaju pogodio mrežu Finaca.
Samo dva minuta kasnije, Finci su izjednačili rezultat. Nakon što je Alho pogodio prečku, lopta se odbila do Pukkija, koji pogađa mrežu Šehića. Isti igrač svojim drugim pogotkom u 77. minuti napravio je prekoret za vođstvo domaćih nakon što je pobjegao našoj odbrani.

U finišu susreta rezultat je izjednačio Stevanović, na asistenciju Džeke.

U narednom susretu kvalifikacija, fudbaleri BiH 31. marta na stadionu Grbavica dočekuju selekciju Francuske, koja je večeras u Parizu, takođe, remizirala sa Ukrajinom 1:1 (1:0). U kvalfkacionoj D-grupi još igra reprezentacija Kazahstana, koja je u 1. kolu bila slobodna.

U subotu repezentacija Bih igra utakmicu protiv Kostarike na Bilinom Polju, a u srijedu protiv Francuske na Grbavici.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen