Mittwoch, 3. März 2021

Istorijski hipsteri

 


Pred frizerom su svi isti, napisao je jednom austrijski književnik Karl Krau.

Tako je, a pogotovo kada su se 1. marta, nakon skoro 3 mjeseca ponovo otvorila vrati frizerskih salona u Njemačkoj, onda to prije svega znači jednako zakosatili. Ako se neki još nisu odlučili za novu frizuru, preporučuje se mali pogled u knjigu istorije.

Sve što je “vintage”, uvijek je u određenom trenutku opet potpuno prikladno za nekog modernog hipstera - što dokazuje i ova usporedba sa trenutnim trendovima frizura.

Stoga bi mogla biti dobra ideja da frizuru učinite tako odvažnom, kao nekad Ned Kelly (gore lijevo). Činjenica da se australijski gangster (1855-1880) danas takođe slavi zbog njegovog folklornog izgleda, kao heroj mnogih knjiga i filmova, sigurno ima veze sa njeg ovom veličanstvenom bradom. Ili malo kao David Beckham, malo kao Marco Reus, još uvijek ima nešto u vašoj frizuri. Ili Hermann Rorschach, sa cool čarapama!

Koji bi katalog frizura danas mogao bez njega? Gotovo kao uvreda za veličanstvo da se švicarski psihijatar (1884-1922; gore, drugi zdesna) danas zalaže za tako površne stvari poput unutrašnjih vrijednosti: ličnost, Rorschach test i slično.

I oprostite, Kendall Jenner (dolje, druga slijeva), nema patent na Wet-Hair-Look, mokru frizuru.

Fotografije iz muzeja pokazuju: Dama s filipinskim korijenima nosila ga je već 1875. godine i to izuzetno elegantno. Čak i američke glumice iz reality programa to teško mogu pratiti.

Ptičje gnijezdo, čiji je trend potencijal već prepoznao mladi Charlie Chaplin (dolje, drugi zdesna), također je vrlo simpatičan: divlja griva, koja označava kreativnost, genijalnost, a sigurno i humor.

Frizura za slobodne duhov. I za sve ovo za one, koji zbog navale moraju još malo pričekati na termin kod frizera.


Uz temu: Pod pojmom hipster podrazumjevaju se ljudi koji su “underground trendy”, u smislu da se oblače, slušaju muziku i koriste proizvode koji su relativno nepoznati ili alrternativni. Time žele da naglase svoju različitost u odnosu na uobičajenu i uniformisanu masu. Obično oblače uski džins, iznošene košulje, ležerne majice, indi boemsku garderobu, retro obuću, često nose crne ‘geek‘ naočare. Ističući se na taj njima svojstven način stvaraju efekat ‘nemaranog‘ izgleda, pokusavajući da istaknu neke druge kvalitete kao npr. samostalno razmišljanje i poglede na svijet, očiglednu inteligenciju, drugačiju, novu kreativnost i potpunu različitost na svim poljima od drugih. Taj trend je dostigao toliku popularnost, da pojedini modni brendovi imaju čitave kolekcije namenjene ovoj subkulturi. Neka od imena koja prate ovaj stil su Urban Outfitters, American Apparel, The Gap, American Eagle…

(sdz)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen