Freitag, 6. November 2020

Impresivne vremenske pojave: Najbolje vremenske fotografije godine

Neprofitno britansko društvo "Royal Meteorological Society" zajedno sa "AccuWeather" izabralo je najbolju vremensku fotografiju godine. Na konkurs je bilo je ooslato je oko 7.700 fotografija.

Žiri je odabrao tri najbolje slike. U uži izbor ušlo je ukupno 26. Jedna od njih je slika Sabrine Garofoli pod nazivom "San". Uspjela je uhvatiti oblake koji se skupljaju nad rijekom Adda.


Nakon obilnih kiša, Andrew McCaren posjetio je branu na akumulaciji Wet Sleddale u Engleskoj i snimio ovu fotografiju.


Steamboat Springs nalazi se u američkoj saveznoj državi Kolorado. Preston Stoll je ovdje uspio uhvatiti impresivnu interakciju snijega, leda i magle.


Hadi Dehghanpour takođe je bio među najboljim fotografima sa svojom slikom tornada. Snimljen je u gradu Nushabad u Iranu.


Mihail Šeglov nije fotografirao tornado, ali njegovo djelo najavljuje oluju: naslovljeno je "Prije oluje". Dvije duge, svijetloplavo i crno nebo i svjetlosni zraci sunca pokazuju koliko se na Islandu vrijeme može brzo promijeniti. Slika je snimljena na poluostrvu Dyrholaey.


"Žedna zemlja" - tako je Abdul Momin nazvao svoju fotografiju. Dronom je fotografirao presušeno tlo u Bangladešu.


Ova pješčana oluja zahvatila je američku državu Arizonu 2018. godine. Sliku s naslovom "Final Stand" snimila je Tina Wright.


Oluje i grmljavine mogu nanijeti mnogo štete, ali često izgledaju posebno impresivno. Tako i slika Marca Marca Ripolla, snimljena 2019. na Majorci.


Klima u Patagoniji je nepredvidljiva i može se vrlo brzo promijeniti. Francisco Javier Negroni Rodriguez imao je sreću da je neposredno iznad argentinske planine El Chaltén snimio takozvani lentikularis, oblak u obliku sočiva.


Obilna kiša iznenadila je Adriana Campfielda na stanici Waterloo u Londonu. Tamo je snimio ženu koja nije dopustila da je kiša uznemirava.


Treće mjesto pripalo je Maji Kraljik sa slikom takozvanog Shelf Cloud, jedna vrsta teškog oblaka, koji se često naziva i udarni valjak.


Drugo mjesto pripalo je slici maglovitih plantaža čaja Long Coc u regiji Phu Tho u Vijetnamu, koju je snimio Vu Trung Huan.


Rudolf Sulgan je zabilježio ovaj vremenski fenomen. Ljudi prelaze preko mosta Brooklyn Bridge u New Yorku usred mećave. Ovom fotografijom osigurao je prvo mjesto na foto natječaju i ovogodišnji je "Royal Meteorological Society’s Weather Photographer of the Year", “Fotograf godine Kraljevskog meteorološkog društva".

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen