Mittwoch, 9. September 2020

Boje Neretve???














 Boja Neretve kroz Mostar, 9. septembra 2020.

(fotografije; Gordana, Jasko, Sanel, portali)

Da li zna neko šta se događa ?????

(Gordana/facebook 20200909)

Mostarci u šoku zbog smeđe boje Neretve

Mostarci su danas u šoku, gledajući do jutros smaragdnu Neretvu, a danas obojenu u smeđu boju.

To je, kako primijeti jedan stari Mostara na Bunurskom mostu, sadašnjost Mostara.

Šta je razlog najnovijeg zamućenja Neretve, teško je reći, jer su telefoni onih koji bi trebali dati valjani odgovor, odjednom zanijemili.

Da li su u pitanju nestručno urađeni kolektori, o čemu se uz gradu već odavno priča ili je riječ o građevinskim radovima uzvodno od Mostara, pitanja su bez odgovora, ali i koja pružaju dosta razloga za sumnju i špekulacije.

(NovaSloboda.ba)

Što li nam se Neretva zamuti?

Kako smo doznali u toku su radovi na Hidroelektrani Mostar zbog kojih je otvoren temeljni ispust centrale, što je prouzrokovalo do sad nikad viđenu boju rijeke Neretve.

U nezvaničnom razgovoru iz HE Mostar ističu da je na tom dijelu već potekla bistra voda.

Uvjeravaju da će se isto dogoditi vrlo brzo i daljnjem toku rijeke Neretve.

(Mostarski.ba)

Šta je zamutilo Neretvu?

Do sad neviđenu boju rijeke Neretve prouzrokovali su radovi na Hidroelektrani Mostar, zbog kojih je otvoren temeljni ispust centrale, saznaje portal Mostarski.ba.

U nezvaničnom razgovoru iz HE Mostar ističu da je na tom dijelu već potekla bistra voda, piše navedeni portal.

Koji je razlog nove promijene boje Neretve, portal Bljesak.info je pokušao saznati iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, gdje su kratko rekli da se tek utvrđuje razlog.

“Inspektori su na terenu te ispituju okolnosti promjene boje rijeke. Radnici Agencije će uzeti uzorke vode nakon čega će oni biti upućen na analizu te će tek tada biti poznato zašto je došlo do promjene boje Neretve”, rekli su.

Kako je ranije za Bljesak.info kazala rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZ Herceg Bosne, Marija Buntić, radovi na HE Mostar trebali su biti završeni do 18. augusta.

Buntić je kazala da je, u slučaju nepredviđenih okolnosti, uspostavljena komunikacija.

“Prilikom izvođenja radova, u koliko dođe do incidentnih situacija, obostrano ćemo se izvještavati /CUP EPHZHB, Agencija za slivno područje Jadranskog mora/ s ciljem zaštite gradilišta i ljudi koji budu izvodili radove”, kazala je rukovoditeljica Buntić.

(StarMo)

Pokušao sam doznati zašto je Neretva kroz Mostar ovoliko zamućena. Iz Hidroelektrane Mostar kažu da su u toku radovi oko brane i da je Neretva povukla zemlju. Također, kažu da bi zamućenje uskoro trebalo proći. No, svakako bi bilo zanimljivo vidjeti hemijsku i bakteriološku analizu vode iz rijeke. A ne bi me čudilo da su hulje iskoristile trenutak i pustile fekalije iz tzv kolektora.

No, evo - ono što zvanično imam je da je boja Neretve rezultat radova oko HE Mostar.

(Sanel Kajan)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen