Sonntag, 17. Dezember 2017

Šiške za vječnost






Rijeka Sena. U pozadini Ajfelov toranj. Perfektna kulisa za fotografiju sa Mireille Mathieu (71). Ali, samo momenat. Nije baš sve na svom mjestu. Mora se srediti frizura, barem takvo je bilo mišljenje fotografa. A njena ka je uvjek pri ruci.
I bila je u pravu. Mireille je poznata po njenoj paž frizuri, jednako kao i po njenim pjesmama. Ptica pjevica iz Avignona, svega 1,53 metra mala, Velika dama francuske šansone, u poslu je već 50 godina. A ovih dana, sa 71 godinom, izdala je novi album pod nazivom „Made in France“.
I kreće na turneju
Zbog toga je i upriličena posjeta u Parizu, uključujući i posjetu frizeru u salonu „Carita“ nedaleko od Champs-Elysees. U ovom salonu je veoma često, kako bi šiške održala uvijek u istom obliku, a kako kaže, Mireille Mathieu sa sijedom kosom, bilo bi to ravno katastrofi. Međutim, kako kaže, ni to nije toliko važno, koliko to, da se na ovakvu frizuru navikla, kako ona, tako i njeni obožavaoci.
Jer, oni je ni ne poznaju drugačiju. Neobično u današnjim uslovima, kada neke pjevačice frizuru mjenjaju skoro pred svaki novi nastup. Kako kaže, ovakva frizura već pripada njenoj ličnosti. Ako ljudi misle na Mireille Mathieu, onda, istovremeno, misle i na njenu frizuru.
Na predstojećoj turneji, pjavaće u Njemačkoj, Austriji i Rusiji, ali ne i u Francuskoj. Kaže, „pjevala sam čak i na Ajfelovom tornju, ja sam Francuskinja, pjevam na francuskom, a baš to se dopada mojoj publici van Francuske. A baš to me čini sretnom“. Do sada je prodala preko 40 miliona ploča kod kuće, i oko 190 miliona širom svijeta.
Odrasla je u veoma siromačnim uslovima u Avignonu, sa još 13 braće i sestara, i kako kaže, osjetila siromaštvo u pravom smislu te riječi. Nikada nije formirala vlastitu familiju, a živjela je sa majkom sve do njene smrti. Sada živi u jednoj vili sa svojom sestrom Matite (69), koja je ujedno i njena agentica, a kako kaže, njih dvije su jedno srce i jedna duša. O velikoj ljubavi je stalno pjevala, a da li ju je našla, i da li ju je imala, kako kaže, to je njena „jardin secret“, bašta tajni. O odlasku u penziju i povlačenju sa scene ni ne razmišlja, jer, kako kaže, šta bi ona bila bez pjesme, a u bilo kakvoj situaciji, ma koliko ona bila teška, zapjeva, i odmah joj je lakše.
Iz života Mireille Mathieu
Već sa 15 godina, Mireille Mathhieu je zbog bolesti (legasthenia, poteškoće u čitanju i pisanju), morala napustiti školu. Radila je u jednoj fabrici papira, dok 1965. godine nije u jednom televizijskom show programu otkrivena kao nova Edith Piaf. Slijedilo je snimanje hitova, među njima „Akropolis Adieu“ i „La Paloma ade“, s kojima je postala poznata širom svijeta. Nakon što je 1991. godine imala problema zbog depresije, povukla se sa scene četiri godine. Pjevala je sa Dalidom, Tom Jonesom, Dean Martinom, a francuskom nacionalnom simbolu Marianne, posudila je svoje lice.
(izvor:bild)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen