Montag, 25. Dezember 2017

Crno-bijeli smijeh do suza






Navršava se 40 godina od smrti Charlie Chaplina, najboljeg filmskog komičara svih vremena.
Kako je to jednom prilikom on sam rekao: „Charlie Chaplin je na svijet došao 16. aprila 1899. godine „u jednom koferu“?
Rođenje Charlie Chaplina nije nigdje registrovano. Vjerovatno je to bio početak njegovih kasnijih filmskih uloga, siromašnog gubitnika, u ulogama koje su bile pune tuge, ali nas je usprkos tome nasmijavao do suza, svojom pojavom, gegovima, ali i dosjetkama u filmovima, u kojima osim muzičke pratnje, i ponekog tekstualnog objašnjenja između scena, nije izgovorena ni jedna jedina riječ. Bio je junak nijemog, crno bijelog filma.
Ako se na ovom svijetu pojavio kao siromašak, čije rođenje niko nije nigdje ni prijavio, u jedno smo sasvim sigurni, a to je datum njegove smrti. Umro je prvog božićnog dana 1977. godine, u njegovoj vili na Ženevskom jezeru u Švicarskoj.
O njemu i njegovom doprinosu filmskoj umjetnosti, citiraćemo riječi jednog, takođe, filmskog giganta, američkog filmskog režisera Billy Wildera („Neki to vole vruće“, umro sa 95 godina), koji je nakon Chaplinove smrti rekao: „Proći će vijek, ili dva, dok se ne pojavi genije njegovog kalibra“
Charlie Chaplin, mini Wiki:
Charlie Chaplin (1899. – 1977.) bio je britanski glumac, režiser, scenarist, urednik, kompozitor, producemnt i komičar. Odrastao je u sirotištima  u Londonu. Postao je svjetski poznat po ulogama malog siromaha. Tri njegova filma za vječnost: „The Kid“ 1936., „Moderna vremena“ 1936. i „Veliki diktator“ 1940. godine.Kraljica Elizabeta ga je 1976. godine proglasila vitezom.
(izvor:bild)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen