Freitag, 29. August 2014

Od 1. septembra: Usisivači za prašinu samo do 1.600 W

Od 1. septembra, stupa na snagu nova odluka EU: ne smiju se proizvoditi usisivači za prašinu snage veće od 1.600 W. Stare zalihe mogu se prodavati dok se ne prodaju.





Brisel je ovu odluku objasnio željom da smanji zagađenje životne okoline, što se uklapa u plan štednje energije od 30 posto do 2030. godine. Da misle ozbiljno, svjedoči plan da se u naredne tri godine iz upotrebe izbaci sva oprema za čišćenje, čija snaga prelazi 900 W.

Ono što je najvažnije za nove modele usisivača: oni će usisavati jednako dobro kao i stari modeli, ali troše manje električne energije. Broj watti jednog uređaja ne govori istovremeno i o efikasnosti usisavanja. Za normalno usisavanje dovoljno je samo 1.200 W, kako to tvrde stručnjaci. Odluka je donesena davno, a stupa na snagu od početka ovog septembra, tako da su proizvođači imali vremena uklopiti se u nove zahtjeve. Na svakom uređaju ubuduće će morati stajati nivo efikasnosti i informacija o mogućnostima uređaja. Štednja električne energije u domaćinstvima mora proteći bez gubitka komfora. Stari modeli će se nalaziti i dalje na policama trgovina, sve dok se ne rasprodaju.

Nakon klasičnih sijalica, Evropska komisija odlučila je zabraniti proizvodnju kućanskih i elektronskih uređaja veće snage, koji u principu troše previše struje. Na spisku se nalazi oko 30 uređaja veće snage, takozvanih gutača struje, kao što su kosilice za travu, fenovi, kuhalice vode, WLAN ruteri, smartfoni, bimeri, isparivači, kao i grijači vode za bazene. Svi ovi uređaji moraće biti zamijenjeni uređajima manje snage.

Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen