Donnerstag, 28. August 2014

Jedna slika i hiljadu sjećanja - Specijalkom uz korzo



Specijalkom uz korzo



Šta zapažamo prvo na slici?Momak na biciklu, kapa francuzica na glavi. Biciklo je specijalka. Pokockana ulica niz korzo, ili uz korzo, svejedno. Na drveću nema lišća, što znači da je ili kasna jesen ili rano proljeće. Sjenka je pravo s juga i malo baca unazad. Moglo bi biti oko 1 popodne. Sat iznad apoteke se ne razaznaje dobro, ali čini se da stoji na oko pola jedan, ili čak tačnije koji minut kasnije.
Auta nema ni za lijeka. Hotel Bristol je već renoviran, što znači negdje je iza 1960. Još nije bila srušena zgrada u kojoj je bila Omladinska knjižara, gdje je kasnije napravljena zgrada Revije. Rušenje zgrade knjižare bilo je 1966. Znači slika potječe između ove dvije godine.
Žena u mantilu ide naniže s djecom. Raja stoje preko puta zdravljaka, malo iznad prodavnice Astra. S druge strane je također gužva oko ulaska u Cernicu, gdje je toga vremena na gornjem ćošku također bio još jedan Zdravljak, kao i s donje strane, gdje je sada Zela. Slijedi veliki broj prolaznika po finom vremenu, čak tamo do Putnika, na Musali, a neki hodaju čak i sredinom ceste. Ovdje nije puno toga promijenjeno ni do dan danas, osim što je kasnije u sliku ušla zgrada Revije, a ulica je presvučena asfaltom.
Šta reći o momku na biciklu. Biciklo je bilo najmodernije za ono doba. Zvali smo ga specijalka. Pedale su se mogle okretati unazad. Imao je savijen upravljač, s kočnicama za prednji i zadnji točak. Naravno onoga vremena nije bilo šaltanja brzina i za popeti se odozdo sa Musale, uz Korzo, trebalo je napregnuti mišiće. Nema ni govora o nekakvoj biciklističkoj opremi i odjeći. Sasvim normalna odjeća. Čak se čini, kad nasloni biciklo uza zid i skine kapu, momak je odmah spreman za randesa. A možda je tamo bio i krenuo. Vidi se i po cipelama koje su namazane i uglancane do punog sjaja.
Pogledom u dubinu i unutrašnjost slike vidi se samo red kuća na Mazoljicama. Pogled ne skriva ni zgrada Razvitka, koja je bila izgrađena desetak godina kasnije. Nema ni magistrale, koja je također probijena kasnije.
Iza leđa fotografa je rampa i željeznička pruga, kao i trafika na ćošku i sageti bor, za kojega još nemamo prigodnu sliku. Lijevo je bio restoran gdje je kasnije bila Petica, a naviše Jagnje koje se također ne vidi. Toga vremena još nije bila napravljena ni zgrada banke u kojoj je u prizemlju bio ekspres restoran. Sve to je slijedilo koju godinu kasnije.

Fotos je iz zbirke Branka Vučine
Priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen