Pržena riba, punjeni ovčji želudac, pita mesom: Britancima se može uskratiti određena doza kulinarske osjetljivosti. Međutim, kada veliki kafići u užurbanom Londonu popodne izvade čajnike s polica i upale pećnice, njihove goste očekuje daleko elegantniji gastronomski spektakl.
Oko 16 sati vrijeme je za popodnevni čaj, bez ulja za prženje ili mljevenog mesa. I iako ovaj ritual može biti skupo iskustvo, turisti se redaju. Poslužuje se: čaj - crni ili zeleni - u kombinaciji sa štandom na sprat punim sendviča veličine zalogaja. Glavna atrakcija, međutim, su scones (peciva). Ova okrugla peciva nalik hljebu premazana su džemom i gustom pavlakom, vrlo bogatom, kremastim namazom od sirovog mlijeka. Za ovo gosti u Londonu moraju platiti više od 40 funti po osobi, ili skoro 50 eura - uključujući lustere, ispeglane stolnjake i glavne konobare pune stresa, koji hodaju okolo u odjelu s repovima, nalik pingvinima. Za tu cijenu mogli biste naručiti nekoliko porcija ribe i pomfrita u snack baru. I zaista, u pubu iza ugla ima više Britanaca nego u velikom kafiću koji smo upravo posjetili. Ali postoji i druga alternativa: Ako vam je popodnevni čaj preskup i previše jak, naručite jednostavniji kremasti čaj - samo nekoliko scones-a i malo čaja za pola cijene. Ali čak i u ovom slučaju, postavlja se pitanje o kojem se u Engleskoj žestoko raspravlja: Šta učiniti kada se scone prereže? Treba li prvo staviti džem na njega ili prvo namazati kremu?
(sdz)
(spagos)

Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen