Sonntag, 5. Februar 2017

Prolaz kroz stablo više ne postoji







Zimski jaki vjetrovi, kako se čini, bili su prejaki za čuveni „Pioneer Cabin Tree“, jedno 85 metara visoko sekvoja stablo u kalifornijskom Calavares parku, jugoistočno od glavnog grada Sacramento. Drvo se pod naletom jakog vjetra slomilo i palo na tlo uz ogromni prasak, pri čemu se okolinom razasulo na stotine sitnih komada. Pretpostavlja se da je mamutsko drvo bilo staro više od hiljadu godina.
Tokom svog života postalo je atrakcija parka ne samo zbog njegovih dimenzija. Prečnik u dnu je bio 9,6 metara. Od 1920. godine, pa sve do nedavno, posjetioci su mogli prolaziti kroz podnožje stabla kako pješke tako i autom, nakon što je jedan požar prije 97 godina proširio prirodni otvor u dnu drveta, koji je nakon toga oblikovan pilom.
„San Francisco Chronicle“ je, u međuvremenu, objavio da je broj ovakvih mamutskih stabala u Kaliforniji, kroz koja se može prolaziti, smanjen na minimum. Nova stabla još nisu u takvom stanju. Nacionalni parkovi u Kaliforniji su se radovali enormnoj omiljenosti ovih stabala.
S današnje tačke gledišta, za nešto ovako nije bilo potrebno, iz reklamnih razloga, praviti tunele kroz stabla. Ništa ne mijenja ni to što još uvjek ima turista koji su spremni platiti 5-6 dolara, kako bi prošli kroz drvo.
A šta je u tome posebno, ne mogu potvrditi ni privatni vlasnici stabala. Ono što je najšašavije u tome, kako piše Chronicle, je da mnogi žele to učiniti jednom u životu, i nakon toga tvrditi kako su baš i to učinili.
(izvor:exprss)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen