Freitag, 24. Februar 2017

Trik sa kružnim tokom na željezničkoj pruzi





Kod željezničke pruge pod imenom Tehachapi-Pass u Kaliforniji, SAD, prvo željezničke šine, poput zmije, vijugaju kroz prirodu, a onda, odjednom, slijedi kružni tok. Ko je uopšte došao na ovako šašavu ideju? I onda jednostavan odgovor: Jedan genije!
„Tehachapi Loop“, kako se zove ova željeznička zavrzlama, izgrađena je još daleke 1874. godine od strane inžinjera Williama Hooda, i danas važi kao majstorsko djelo izgradnje željeznica. Sa prvom kružnim tokom u istoriji željeznica, inžinjer je riješio problem uspona, jer su vozovi na jednoj veoma kratkoj relaciji morali savladati uspon od 23,5 metara, što pravolinijski nije išlo. Zahvaljujući njegovoj ideji, kružnog željezničkog toka, uspon je ostao u okvirima mogućeg.
Kružni tokovi su kasnije izvođeni na više pruga u svijetu. Jedna od poznatijih je Wutachtal u južnom Schwarzwaldu, u Njemačkoj.
Ovdje svakako moramo dodati i našu prugu od Konjica do Bradine, koja je i u vrijeme uskog kolosojeka, a i kasnije, i na pruzi normalnog kolosojeka, spada u majstorska djela u izgradnji željeznica.
I na kraju, napomena za znatiželjne: Prugom Tehachapi-Pass, nažalost, saobraćaju samo teretni vozovi.
(izvor:sternview)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen