Dienstag, 7. Februar 2017

Fijaker stari ulicama Beča




Ko je već jednom bio u centru Beča, mogao je vidjeti ili se voziti čuvenim fijakerom.
Od prije izvjesnog vremena, jedan saobraćajni znak u centru Beča, tačnije u Herrengasse (Gospodskoj ulici) izazvao je dosta uzbuđenja. Uz zabranu vožnje fijakera ovom ulicom, na saobraćajnom znaku je nacrtano sasvim pogrešno prevozno sredstvo, umjesto fijakera, obična konjska kola. A u stvari znak je trebao zabraniti vožnju fijakera ovom ulicom, iako samo naznačava sličnost znaka sa fijakerom.
Herengasse je u decembru sanirana, a na tlo postavljena je nova podloga. Nakon toga je primijećeno da konjske potkovice izazivaju oštećenje novopostavljenih ploča, a neko je odmah proračunao da bi visina štete mogla biti oko 700 hiljada eura na godišnjem nivou. Oštećenja su otkrivena iako je dio ulice između Freyunga i Bankgasse već bio tabu za fijakere. Kočije bi smjele saobraćati samo na tačno određenim, zakonom predviđenim rutama. A kako vozači fijakera ne bi previdili egzotične table, uvedena je kontrola, a u tu svrhu su angažovani policajci.
Ovdje se, prije svega, ne radi o oštećenju, koliko o razjašnjenju. Uprkos toga važi: Ukoliko se fijaker nađe na zabranjenom dijelu ulice kazna je 30 eura.
U svakom slučaju, prilikom naredne posjete Beču, obratiti pažnju i na ovo.
(izvor:swp)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen