Freitag, 3. November 2023

Iz svijeta – Najbolje slike pejsaža

 Svake godine Epson International Pano Awards bira najbolje panoramske snimke. Pođite s nama na putovanje oko svijeta.



Ova fotografija koja oduzima dah zove se "Alone in the Dark", “Sam u tami”. José David Riquelme snimio je misteriozni i napušteni krajolik Deadvleija u Namibiji. Drvo bez lišća stoji ispod zvjezdanog neba. Ono je svjedok protoka vremena. Ispucala i suha zemlja stvara nadrealni scenu koja dodaje dubinu i teksturu kompoziciji. Impozantne dine u pozadini kao da su tihi čuvari ovog pejzaža, dok luk Mliječne staze obavija krajolik svojim nebeskim sjajem i čini atmosferu magičnom.



Blake Randal iz Kanade pokazuje na svojoj panoramskoj slici "Frayed Ends of Sanity", "Izlizani krajevi razuma" kako zalazeće sunce obasjava nacionalni park Yoho u Kanadi blistavom svjetlošću. Kroz oblake, planinski, stjenoviti pejzaž izgleda kao da je iznikao iz slikarskog kista.



Swee Choo Oh fotografirala je Disney Concert Hall u Los Angelesu, SAD. Baš kao što se Narcis zaljubio u svoj odraz u grčkom mitu, mnogi fotografi se zaljubljuju u obline i linije ove zgrade. Svee je ugledala srebrna jedra iznad vode i primjetila da se ona uvijaju i menjaju sa uglom gledanja, reflektujući se kao Narcis. Fotografkinja je uspješno preuzela dobro poznatu temu i otkrila njenu mitološku ljepotu.



Teo Chin Leong iz Singapura osvojio je nagradu Raw Planet sa ovom slikom. Na svojoj fotografiji “Yellow Net1”"Žuta mreža 1" u Vijetnamu snimio je motor koji podiže sve mreže, kada ga upalite. Za vrijeme zlatnog sumraka ovdje je ulovljeno nekoliko riba. Meka svjetlost okupala je cijelu scenu žutom i zlatnom bojom.



Jon Vause je ovu fotografiju nazvao “Iskoči pozadi”, "Leap out the back". Snimljena je u zapadnoj Australiji. Na udaljenoj plaži na jugozapadnoj obali, gdje stjenovite stijene uokviruju obalu, jaki talasi stvaraju spektakularne povratne valove na liticama. Uvalu povremeno posjećuju jata delfina koji se očito zabavljaju.



“All you can eat”, “Sve je za jelo”, nazvala je ovu sliku Merche Llobera, koju je snimila je u Baja California Sur u Meksiku. Kormoran brzo pliva naprijed-nazad između različitih jata riba, pokušavajući odlučiti koju ribu će da jede. Swanee Reef je savršeno mjesto za uočavanje jata riba, kormorana i morskih lavova.

(web)

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen