Montag, 10. Juli 2023

Tri od tri - Lana ponovo zlatna

 


Najbolja bosankoshercegovačka plivačica Lana Pudar osvojila jr treće zlato na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu u disciplini 50 metara delfin.


Nakon što je osvojila zlata na 100 i 200 metara delfin, Pudar je danas trijumfovala i u utrci na 50 metara i na taj način odbranila titulu osvojenu prošle godine u rumunskom Otopeniju.

Nakon što je rutinski prošla kroz kvalifikacije (27.21) i polufinale (26.62), danas je u finalu također bez problema trijumfovala s vremenom 26.10.


Lanine današnje konkurentkinje Martine Damborg, Paulina Cierpialowska, Emmy Halkvist, Klara Sophie Beierling, Julia Ullman, Lillian Slušna i Anna Maria Boerstler nisu imale nikakve šanse pored bh. sirene.

Zanimljivo, 17-godišnja Mostarka je u sve tri utrke postavila nove rekorde juniorskih evropskih prvenstava.

Na 100 metara je ostvarila vrijeme 56.95 sekundi i srušila rekord Anastasije Škudrai iz Kazana 2019. godine,

Na 200 metara je pobijedila s vremenom 2:06.26, što je za skoro dvije sekunde bolje od dosadašnje rekorderke Anastasije Markove iz Rima 2021. godine,

Na 50 metara je nadmašila rekord Darije Klepikove koja je isplivala 26.14 sekundi 2021. godine u Rimu.




Olimpijska medalja na dohvat ruke

O kakvim se nevjerovatnim rezultatima radi, govori podatak da bi vrijeme 02:06,26, a kojeg je Lana ostvarila u Beogradu, donijelo četvrtu poziciju na Olimpijskim igrama koje su održane u Tokiju.

Tada je bronzu uzela Hali Flickinger s vremenom 2:05,65, što je malo bolje od Laninog rezultata iz

Beograda i govori nam da je naša ponosna plivačica nadomak vremena olimpijskih medalja, o čemu sanjamo od nastanka države.

U obje konkurencije (200 i 100 metara) isplivala je A olimpijsku normu, ali i postavila rekorde evropskih juniorskih prvenstava.

Sve to nam govori da se Lana Pudar nalazi u fantastičnoj formi i potvrđuje njene riječi da se do ovog uzavrelog i napornog ljeta, koje je prepuno događaja, zaista radilo vrijedno u njenom stručnom timu.

"Ovo takmičenje je zaista prošlo u dobrom svjetlu i još jedan je pokazatelj da se radi kvalitetno, a radilo se mnogo u proteklom periodu. Ubrzo putujem na Svjetsko prvenstvo u Japan. Potrudit ću se da predstavlim prije svega sebe, a onda i moju državu u najboljem svjetlu. Iskreno se nadam da ono najbolje od mene tek slijedi", poručila je fantastična Mostarka nakon što je osvojila tri zlata u Beogradu.




Slijedi SP u Japanu

Vremena za odmor nema, a naša 17-godišnja plivačica sprema se za Svjetsko seniorsko prvenstvo koje se održava u Japanu.

Svjetsko prvenstvo održava se u japanskoj Fukuoki već od 14. do 30. jula. Naša mlada takmičarka tako u najboljoj mogućoj formi odlazi u Japan u borbu s najtežom, seniorskom konkurencijom.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen