Montag, 29. Mai 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Granično iskustvo
Oni se provlače pute m kroz vodene biljke duž rijeke Rio Grande, koja odvaja grad Matamoros u istočnom Meksiku od Brownsvillea u SAD na drugoj obali. Odrasli se nalaze do grla u vodi, a jedno dijete na površini drži prsluk za spašavanje. Prethodnih dana je istekao poseban propis koji je dozvolio američkim graničnim stražama da brzo deportuju ilegalne imigrante bez saslušanja o azilu.
Navodno, desetine hiljada sada žele da pokušaju da pređu granicu iz Meksika. U nadi za boljim životom u Sjedinjenim Državama.


Počasni gost
Prije četiri godine, novi ukrajinski predsjednik bio je u inauguracijskoj posjeti Berlinskoj kancelariji. Domaćin je u to vrijeme bila Angela Merkel. Na Volodimira Zelenskog se tada gledalo sa skepticizmom – glumac kao predjsednik? I to u teškoj situaciji u Ukrajini, pod pritiskom ruske vlast? Prošle nedjelje, Zelenski je došao u posjetu, sada kao ratni predsjednik, čemu se divi ne samo Olaf Scholz zbog njegovog otpora u ratu protiv ruskog agresora. Selenskyj i Scholz poklonili su se počasnom bataljonu Bundeswehra. A mnogi Nijemci se klanjaju Zelenskom i njegovom narodu.




Spektakularni sport
Ponekad se kaže da su posebno dobri fudbaleri, pogotovo oni iz Brazila, mađioničari.
Možda je to tačno, ali protiv najboljih igrača sepak takrawa, ovdje na utakmici u Pnom Penu, i oni izgledaju prilično ukočeni. Azijski sport, vrsta odbojke na nogama, uključuje sokove i vratolomije; pa čak ni vratolomni salto nije ništa neuobičajeno. Mreža i teren za igru zasnovani su na badmintonu, koji su britanski kolonijalni vladari donijeli u Aziju u 19. vijeku. Sepak Takraw je posebno popularan u Maleziji, gdje se ova spektakularna igra smatra nacionalnim sportom.

Sepak Takraw je timski sport iz grupe reket igara u kojima se dva tima od po tri igrača igraju na terenu podijeljenim mrežom. Cilj igre je izbaciti loptu preko mreže na protivničku polovinu terena i spriječiti protivnika da učini to isto. Ekipa može dodirnuti loptu tri puta zaredom i tada je prebaciti preko mreže. Sport je sličan odbojci, ali se igra nogama.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen