Freitag, 18. Dezember 2020

Mount Everest: Viši nego što se mislilo

 





Deseci ljudi su mjerili i računali više od dvije godine. Jedan geodet je pri tome čak izgubio i nožni palac. Sada je rezultat siguran. Međutim, sva pitanja o legendarnom Everestu još nisu razjašnjena.

Najviša planina na zemlji sada je službeno viša za 86 centimetara - tačnije 8.848,86 metara. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi najavio je to tokom video konferencije.

Kina i Nepal, na čijoj se zajedničkoj granici nalazi Mount Everest, usaglasili su visinu nakon zajedničkih mjerenja i proračuna. Do sada je za Mount Everest bila općenito prihvaćena visina od 8.848 metara, koja potiče od indijskih istraživača iz 1954. godine. Međutim, od tada je nekoliko timova mjerilo visinu i dolazili uvijek do nešto drugačijih rezultata.

Kina je čak mjerila samo do podnožja vrha, a ne - kao sada - do snijega i ledenog pokrivača.

Nova službena vrijednost nadmorske visine mogla se promijeniti, ne samo zbog preciznijih metoda mjerenja, kaže Christian Gerlach iz Bavarske akademije nauka, koji istražuje mjerenja zemlje i glaciologiju. Iznos bi se zapravo mogao promijeniti i zbog pomicanja tektonskih ploča, nakon snažnog zemljotresa 2015. godine, koji je generalno doveo do promjena u nadmorskoj visini planina na himalajskim planinama, kao i zbog otapanja snježnog pokrivača na vrhu, kao posljedice klimatskih promjena.

Nepal je u početku želio mjeriti sam. No, nakon posjeta šefa kineske države Xi Jinpinga 2019. godine, to je dogovoreno kao jedan zajednički projekt u znaku "vječnog prijateljstva", kako je nazvan u zajedničkoj izjavi.

Da bi odredili visinu, timovi iz dviju zemalja popeli su se na planinu, koja se u Nepalu naziva Sagarmatha („Vrh neba“) i Qomolangma („Sveta Majka“) na Tibetu. Timovi su na vrhu mjeranje vršili mjernim uređajima uz pomoć već poznatih tačka u dolini i uređajima koji primaju GPS signale. Nepalski tim bio je na vrhu 2019. godine, kada je došlo do zastoja avanturista u "zoni smrti". Jedan geodet je tom prilikom čak izgubio nožni prst na ekstremnoj hladnoći. Kineski tim bio je na vrhu ove godine, a prema medijskim izvještajima, zbog korona pandemije bili su tamo jedini tim.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen