Donnerstag, 3. Januar 2019

Oni su obilježili jedno vrijeme: Giga i Netjak


Generacijama koje su odrastale uz male TV ekrane u sjećanju su ostali glumci Marko Nikolić, u ulozi Gige Popadića iz serije „Bolji život“ iz osamdesetih godina, kao i Ivo Gregurević u ulozi Netjaka iz kult serije „Velo misto“ iz sedamdesetih godina prošlog vijeka.

I onda dvije vijesti odjednom. Marko Nikolić i Ivo Gregurević su nas napustili u jednom danu.

Preminuo glumac Marko Nikolić, Giga iz serije "Bolji život"



Glumac Marko Nikolić preminuo je u 73. godini u zvezdarskoj bolnici, javio je RTS.
Njegova kćerka, takođe glumica, Mina, objavila je na svom Facebook nalogu zajedničku profilnu fotografiju na kojoj piše 1946 – 2019.
Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine.
Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
Bio je član Narodnog pozorišta od 1970. godine. Igrao je u pozorištu, na filmu i na televiziji.
Televizijsku slavu je stekao (glavnom) ulogom Gige Moravca (Dragiše Popadića) u TV seriji “Bolji život” (1987, 1990), kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.
Glumio je u seriji “Žigosani u reketu”.
Dobitnik je više nagrada za glumačko stvaralaštvo.
(Fena)

Preminuo Ivo Gregurević, jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca



Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini života, javlja HRT.
Za sad nema informacija o uzroku smrti.
Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. oktobra 1952. godine. Još kao dječak Ivo Gregurević bio je zaljubljen u film, kino i filmsko platno. Po završetku srednje škole, Gregurević upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Na filmu je debitovao već 1977. godine (“Ne naginji se van”, B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine, snima kultni film Antuna Vrdoljaka “Mećava”, u kome igra lik Ivana. Baš su ga takve uloge, ruralne i provincijalne, okarakterisale. Vrsno je tumačio rabijatne i grube “narodske tipove”, poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Z. Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) K. Papića.
U “Velom mistu”, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.
Film “Čaruga”, koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.
Tokom 80.ih i 90.ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu, a snimao je i televizijske reklame.
U teatru je igrao u dramama velikih svjetskih i ovdašnjih pisaca: Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje… Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom…
(Fena)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen