Sonntag, 6. Januar 2019

Iz svijeta: Na Kubi internet za sve


Sa uzbuđenjem ljudi gledaju u svoje mobitele: Kuba je prethodnih dana, kao jedna od posljednjih zemalja na svijetu, uvela mobilni pristup internetu. Da li je vlada konačno stekla povjerenje u svoj vlastiti narod?  Prije bi se reklo da je pritisak javnosti bio prevelik.
Svaki predstavnik vladajuće stranke čuo je i u krugu vlastite porodice: Želimo internet na našim mobitelima. Do sada je to bilo moguće samo na oko 800 hotspotova. Sada se 3G mreža proširila po gradovima.
Internet bez cenzure? Uglavnom. Samo je jedan američki provajder blokiran. Ali je omogućen pristup svim ostalim medijima i blogovima, pogotovo onima koji su se kritički odnosili prema režimu na Kubi. To je, ipak, revolucionarno za zemlju, koja je do sada sve radila da spriječi kritičko izvještavanje.
A da li svaki Kubanac može priuštiti pristup internetu? Pretplata je 4 dolara za mjesec, što je skoro dobra plata na ovom ostrvu. Međutim, Kubanci su poznati po improvizacijama. Oni će i ovdje naći svoje puteve, kako bi posvuda dobili pristup internetu.
Prvi utisci: Razočarani su sporošću mreže.
(stern)


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen