Samstag, 7. September 2024

Musafirhana - dućan

 






Godine 1883. Mujaga Komadina podiže jednu veću zgradu na dva kata na samom uglu Glavne i ulice Mala Tepa, preko puta Vučijakovića džamije. Pretpostavlja se da je ovo prva Mujagina građevinska investicija. Pokrivena je kamenim pločama, na četiri vode. Još se uvijek iznad ulaznih vrata na kamenom luku vidi kameni segment klinastog oblika na kome je uklesan tekst na turskom jeziku, a arapskim slovima. Iz njega saznajemo porijeklo zgrade. Sve do ovog rata taj tekst je bio pokriven plastičnom tablom, u stvari firmom pčelarske prodavnice. Na prozorima se nalaze metalni kanati, a fasada je neobično prošarana u dvije boje. Mujaga je ovaj objekt namijenio za musafirhanu tako da su tu mogli određeno vrijeme prebivati musafiri – gosti. Na vrhu krova i sada strši musafirski znak, tanki stupić visine oko pola metra, sličan nišanu, s tubastim svršetkom. Musafirhane su posebne institucije iz tog doba, koje su Osmanlije donijele u naše krajeve. Bile su namijenjene za putnike namjernike, obično one siromašne. U njima bi oni imali potpuno besplatan konak za sebe i za svog konja, obično za tri dana. Musafirhane su uglavnom podizane po mjestima uz drumove. Svaki osnivač je određivao koliko dana može ostati putnik u musafirhani, kako se ima hraniti i sl. Svaka ova ustanova imala je po nekoliko soba u kojima su putnici spavali, konjušnicu ili podrum za putničke konje, kuhinju ili mutvak, hambar za žito, pekaru i odunluk ili drvarnicu.

Zgrada je imala dvije namjene, u prizemlju se nalazio dućan Mujage Komadine, a na katovima prostorije specijalno namijenjene za musafirhanu.

Lokacija ove građevine odlično odgovara zahtjevima koji su postavljani za musafirhanu, kako vidimo iz ranijih navoda. Ovuda je uvijek išao glavni put od sjevera prema jugu. Tako je bilo nekad, tako je i danas. Sjeverno je Sarajevo, južno je more.

Prije i neposredno nakon zadnjeg rata nekad je u njoj bila smještena mala poljoprivredna apoteka. O objektu danas brine Agencija Stari grad koja je sredstvima Grada Mostara u 2014. i 2015. godini obnovila cijeli objekat. Magaza je svečano otvorena 3. jula 2015. godine u sklopu kulturno-historijske manifestacije pod nazivom "10. godišnjica upisa područja Starog mosta Starog grada Mostar na UNESCO-ovu listu svjetske baštine".


Korišteni tekstovi iz knjige:

- Bio jednom jedan... - Tibor Vrančić, Smail Špago, Ismail Braco Čampara. (Neobjavljena knjiga), 2018.;

  • Tekst Šemsudina Zlatka Serdarevića od septembra 1996. do januara 1997. godine;

  • Tekst Putovanje Mostarom – Mostarske vedute, Ibrahima Kajana.





Fotografije:

Br. 1. - Musafirhana – dućan Mujage Komadine, 1980-ih.;

Br. 2. - Musafirhana – dućan Mujage Komadine, 2010.;

Br. 3. - Musafirhana – dućan Mujage Komadine, 2014.;

Br. 4. - Musafirhana – dućan Mujage Komadine, 2017.


Priredili: Tibor Vrančić, Smail Špago, Armin Džabirov (Cidom team: 20240815)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen