Montag, 9. September 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Šef s motkom

Armand Duplantis je osoba za koju se čini da zakoni gravitacije ne vrijede. U Chorzówu je švedski skakač motkom preletioo preko šipke na visini od 6,26 metara. To je bio njegov treći svjetski rekord ove godine. Duplantis leti s takvom lakoćom da su njegovi protivnici odavno postali navijači. Prilikom njegove olimpijske pobjede, 20 dana ranije, ostali finalisti su ga bodrili i slavili, jer je još jednom postavio rekord. Duplantisa, tihog momka blago pognutog hoda, trenutno niko ne može pobijediti. Zavist nije vrijedna, pa konkurenciji jedino preostaje divljenje.



Čišćenje u Riju

Planina Corcovado je jedna od glavnih atrakcija Rio de Janeira: na njoj se nalazi monumentalna statua “Cristo Redentor” (Hrista Otkupitelja) svake godine milioni pješače do platforme za posjetioce i ostavljaju potpuno nehrišćansku sliku na padini ispod , enormni brijegovi smeća zbrinjavaju penjačke ekipe za čišćenje, koje se spuštaju sa platforme sa remenima, užadima i sivim vrećama za otpatke, da bi očistile planinu od smeća, ali, ne samo da očistite Corcovado, nego i da pokupe sve što je potencijalno zapaljivo, i tako spriječe šumske požare.



Magnet za publiku

Nekadašnji protivavionski bunker na St. Pauliju, u Hamburgu, samo nekoliko stotina metara od stadiona Millerntor, povećan je za pet spratova. Svaki dan oko 4.000 ljudi posjeti ovu nadgradnju.

Ova perspektiva je fascinantna, barem se tako slaže većina. Meutim, ima i onih koji su protiv ove gradnje. Oko bunkera vodi staza sa 335 stepenica. Proizvođači je samouvjereno nazivaju planinskom stazom, ali više podsjeća na rampu sa stepenicama kojom se za samo nekoliko minuta stiže do vrha visokog 58 metara. Na putu imate panoramski pogled na Hamburg, svakih nekoliko metara na vidiku vam je orijentir: televizijski toranj, gradska vijećnica, Michel, Elbphilharmonie, a iza nje luka sa svojim dizalicama. A dole, vrlo blizu, skoro pod nogama su polje Heiligengeistfeld i stadion Millerntor, stadion FC St. Paulija, koji je od ov jeseni ponovo u Bundesligi, sa najjačim. U isto vrijeme, mnogo teofejini Hamburger SV i nakon 5 goina, još uvijek čeka na povratak u Bundesligu.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen