Sonntag, 1. September 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Pali protiv Hitlera

Hag, Holandija. Toliko ratnih stratišta, opterećenih patnjom i smrću, o kojima svijet jedva da išta zna. Holandska Istočna Indija, na primjer, preteča Republike Indonezije, predstavlja eksploataciju kroz kolonijalizam. Kao dio Holandije, krenuli su u rat protiv Hitlera 1941. godine. Jedno spomen obilježje u Hagu, obilježava sjećanje na mrtve koji su izvršili važan, ali ne samoizabrani posao.



Skijaška staza u Africi

Lesoto, Afrika. Planinsko kraljevstvo Lesoto, sa svojih 30.000 kvadratnih kilometara, u potpunosti ograđeno susjednom Južnom Afrikom, u opasnosti je da nestane, kao i pola svijeta. Ali ovdje se također možete diviti slikama, koje bi se vjerojatnije više povezivale s evropskim regijama zimskih sportova u klimatskoj krizi: staza od umjetnog snijega, stvorena od oskudnih vodenih resursa, namijenjena je da ohrabri turiste da posjete ovo mjesto.



Ni Mao protiv ovoga nije imao nikakve šanse

Peking, Kina. Onaj ko misli da su duhovi prošlosti bili trajno istjerani tokom Maove krvave Kulturne revolucije u velikoj je zabludi: Na slici, jedna žena prinosi vatrenu žrtvu svojim precima. Povod je "Svečanost gladnih duhova", koja ima za cilj da umiri one koji se vraćaju sa otvorenih vrata pakla , kao što se vidi na slici, takođe i u Pekingu.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen