Mittwoch, 11. September 2024

Iz stare štampe – Pošta iz Mostara, Jugoslavenski list, od 20. oktobraa 1927. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 20. oktobraa 1927. godine, objavljena je rubrika “Pošta iz Mostara”, koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Pošta iz Mostara

-:-

Pomirili se

Danas se je vodila rasprava pred kotarskim sudom u stvari tučnjave između oficira-avijatičara i nekoliko Blagajaca, koja se je odigrala u mjesecu augustu o.g. Stranke su se pred kaznenim sucem g. Ugljenom pomirile i time je ovaj mali, ali senzacionalni proces likvidiran.

-:-

Nađena tašna

Sinoć je nađena jedna ženska kožna tašna u glavnoj ulici. Tašna se nalazi kod krojača Alije S. Čišića u glavnoj ulici i vlasnica je može podići.

-:-

Opasna jurnjava automobila

Pored svih nesreće koje se često događaju radi jurnjave automobila kroz grad, te mjere koje je poduzimalo poglavarstvo i kazne koje su primjenjivane prema takovim šoferima, jurnjava kroz grad ne prestaje pa izgleda, da su sve mjere od strane poglavara sreza nedostatne. Poglavarastvo bi trebalo da najstrožije postupi prema ovakovim šoferima i da se poduče oni, koji živote građana stavljaju u vječitu opasnost, jer kad se dogodi nesreća biće kasno.
-:-
Povodom krađa iz vazduhoplovnog magazina

Prekjučer se je povratio sa svoga putovanja po provinciji jedan kapetan u društvu sa jednim mostarskim policajcem koji je povodom velikih krađa benzina i tehničkog materijala obišao okolicu Mostara naročito ona mjesta, gdje je automobilski promet jači, i tom prilikom našao je mnogo stvari, koje potječu iz magazina VII. Vazduhoplovnog puka. Budući da sve stvari u avijatici nose svoje brojeve koji su zavedeni u inventaru, to je pronalazak bio tim lakši.

-:-
Akrobacije naših avijatičara

Danas su naši vrijedni avijatičari izvađali nad Mostarom nevjerovatno smione akrobacije, koje su cijelo građanstvo zadivile, aparati-monoplani izgledali su nevjerovatno elastično, kao da su to bili najnovoji typy “Devoatin-a” naši najbolji i borbeni aparati. Bezbroj puta su se u vazduhu prevrtali sa glave na rep i sa krila na krilo i to tako lako, da bi im i najbolji svjetski avijatičari zamjerili. Ovi i ovakovi junaci aavijatičari ulijevaju nam opravdanu nadu u brzi uspjeh i razvitak naše mlade avijacije. O.S.H.

-:-

Podoficirima zabranjen posjet lokala

Mostar, 19.oktobra. Vaš dopisnik se obratio na neka vojna lica da se informira o mjerama vojnih vlasti povodom tučnjave u javnoj kući. Vaš dopisnik doznao je da je komandant 7. vazduhoplovnog puka bio na raportu kod komandanta divizije, koji je naredio da se avijatičkim podoficirima zabrani posjet javnih lokala i da se povede najstrožija istraga, a krivci ekzemplarno kazne. Svaki vlasnik lokala moraće obavjestiti dežurnog oficira, ako mu u lokal dođu podoficiri. Civilne vlasti će takošer dobiti upute, kako će nastupati protiv izazivača. O.S.

-:-

Objesila se starica

Mostar: U selu Podgradu objesila se Fatima Ljubić, 51 godina stara. Pred dvije godine Fatimi je poludio sin i od toga vremena je bila strašno deprimirana. Na neki dan otišla je da spava u sporednu kuću i nije se više vraćala. Snaha ju je našla obješenu.

-:-

Hrvatski Radiša traži šegrte

“Hrvatski Radiša” ima na raspolaganju praznih naučničkih mjesta za 5 bačvara, 2 bojadžijska, 6 četkara, 18 hotelsko-kavanarskih pikola, 5 kolara, 3 kožara, 3 limarska i preko 30 mjesta za druge struke. Siromašni roditelji koji hoće da mušku djecu dadu na zanat neka se obrate Hrvatskom Radiši u Zagreb.


prilog: Mostar, Glavna ulica, Luka, 1927.

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen