Freitag, 20. September 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Dugi silazak

Bijele tačke na planinskoj uskoj stazi su bezbrojne ovce, a ostatak su nekada bili dijelovi jednog glečera u švicarskim Alpama. Tamo gore, ovce su provele ljeto. Trave ima kao nikad, što je posljedica topljenja glečera, što se uostalom može ocijeniti kao benefit čitave situacije. Za godišnji susret "Ovčara" čobani su vratili ovce u dolinu. Razlog, klanje, ili uzgoj, što za ovce, u najmanju ruku, čini jednu značajnu razliku.



Nikad više

Važeći ustav Čilea nastao je u vrijeme vladavine krvavog diktatora Augusta Pinočea, koji je između 1973. i 1990. u ovoj južnoameričkoj državi uspostavio režim terora. Čitav svijet je demonstrirao nakon što je uz američku pomoć predsjednik Salvado Aljende protjeran, i natjeran na samoubistvo. Za 51. godišnjicu pada, u Santjagu su demnostranti ponovo izišli na ulica, zbog sjećanja, a ne iz protesta. Pinočeov ustav je modificiran i danas štiti demoktratske odnose u društvu.



Moderna vremena

Ostrvska država Papua Nova Gvineja viđala je i bolja vremena. Na nekada idiličnom cilju putovanja sada se kreću bande, koje se predstavljaju kao "djeca napretka", naoružane modernim naoružanje. Blagodati napretka u ekološki prihvatljivoj plastici također su vidljivi na slici. Mladić se osvježava tokom posjete Pape, koji se, uz adekvatno obezbjeđenje, obratio napaćenom stanovništvu na stadionu Sir John Guise.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen