Freitag, 20. September 2024

Boks: Joshua protiv Duboisa u subotu na Wembleyu

 


Anthony Joshua i Daniel Dubois, dva najveća šampiona Velike Britanije, i dva najbolja svjetska boksera, boriće se jedan protiv drugog. To je bokserski vrhunac godine u Velikoj Britaniji.

Mjesto održavanja je londonski stadion Wembley. Očekuje se 90 hiljada gledalaca.

Sam meč je mnogo više od prestiža. Pobjednik meča osvaja titulu IBF svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. To je omogućeno, jer prethodni šampion Oleksandr Usyk nije bio voljan da brani titulu protiv Daniela Duboisa, a potom je podnio ostavku na titulu zbog pritiska saveza.

Dakle, da bi se dobio novi svjetski prvak u teškoj kategoriji po IBF verziji, morao je biti zakazan novi meč. Sa Danielom Duboisom i Anthony Joshuom, sada su pronađena dva boksera, koji su spremni da se bore za svjetsku titulu u svojoj zemlji.


Anthony Joshua protiv Daniel Dubois: pregled podataka

Događaj: Riyadh Season Wembley Edition

Meč: Anthony Joshua vs. Daniel Dubois

Titula: Svjetski prvak teške kategorije po IBF

Datum: subota 21. septembar 2024.

Vrijeme: cca 23:30

Mjesto održavanja meča: Wembley Stadion, London

--

Nakon ovog meča, krajem jeseni, ljubitelje boksa očekuje još jedan vrhunsky meč u boksu teške kategorije: Oleksandr Usik je zakazao meč protiv Tysona Furyja za 21. decembar.

Usik je 18. maja u spektaklu u Riyadu, nakon 12 rundi, pobijedio do tada neporaženog Britanca Tysona Furyja i oduzeo mu WBC pojas.

Ukrajinac, koji je prethodno bio svjetski prvak po IBF, WBO i WBA verzijama, postao je prvi šampion u teškoj kategoriji koji je objedinio titule nakon 25 godina. Posljednji kome je to pošlo za rukom bio je Lennox Lewis 2000. godine.

Revanš borba zakazana za 21. decembar, održaće se u Saudijskoj Arabiji.

(sport)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen