Dienstag, 22. August 2023

Sin Zemlje

 






Ogromna skulptura bebe koja spava nalazi se u pustinji u Guazhouu, sjeverozapadna kineska provincija Gansu. Skulpturu dugu 15x 4,3x 9 metara, napravio je od crvenog pješčenjaka 3D tehnologijom umjetnik Dong Shubing i instalirao na ovom mjestu u novembru 2016.

Nazvana je "Sin Zemlje".

Umjetnikova poruka je da se zaštiti naša planeta....

(ZotanTarade/20230822)


Guazhou (kineski 瓜州县, Pinyin Guāzhōu Xiàn - "Okrug dinje"), ranije Anxi (安西县, Ānxī Xiàn), je okrug kineske provincije Gansu. Pripada administrativnom području grada Jiuquan na nivou prefekture. Guazhou upravlja teritorijom od 24.100 km² na nadmorskoj visini između 1.150 i 2.000 metara i ima oko 148.800 stanovnika, stanje 2018.


Skujpturu „Sin zemlje“ kreirao je profesor Dong Shubing sa Univerziteta Tsinghua, u pustinji Gobi u Hongshanpou, okrug Guazhou, provincija Gansu.

Skulptura je duga 15 metara, visoka 4,3 metra i široka 9 metara. Naziv djela znači da smo svi mi djeca zemlje.

Projektovanje i izgradnju je organizovao profesor Dong Shubing, koji je takođe prikupio potrebna sredstva. Nakon izgradnje, besplatno je ustupljen mještanima. Profesor Dong Shubing je rekao da je razlog za izgradnju "džinovske bebe" zaštita lokalnog životnog okruženja. Kasnije je postao znamenita gradnja na pustoj zemlji Guazhou.

Wild Babies 4K - Beautiful and Amazing World Of Young Animals ( Baby Animals) - video Dailymotion

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen