Dienstag, 1. August 2023

Kada ptice propuste proljeće

 


Rastuće temperature širom svijeta otežavaju pticama da odrede kada dolazi proljeće. Ovo je, međutim, bitno, jer to je vrijeme kada inkubiraju svoja jaja. To je sada pokazala jedna studija iz časopisa "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Istraživački tim sa Univerziteta Kalifornije i Državnog univerziteta Michigan predvođen Casey Youngfleshom otkrio je da većina ptica ima manje mladih kada se počnu razmnožavati prerano ili prekasno u sezoni. Da bi na to ukazao, tim je koristio podatke Instituta za populacije ptica između 2001. i 2018. kako bi izračunao vrijeme razmnožavanja i broj potomaka od ukupno 41 različite vrste ptica širom Sjeverne Amerike. Klimatske promjene uzrokuju da biljke i drveće ranije cvjetaju. Naučnici su izvjestili da je to iritiralo ptice. Problem će se vjerovatno pogoršati u narednim decenijama, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za mnoge populacije ptica.

Do kraja 21. stoljeća proljeće će doći oko 25 dana ranije, a ptice će početi da se razmnožavaju oko 6,75 dana ranije, rekao je Youngflesh. „Naši rezultati sugerišu da za prosječnu vrstu ptica pjevica produktivnost razmnožavanja pada za oko 12 posto.“ Međutim, bilo je i nekoliko vrsta, poput crvenog kardinala (Cardinalis cardinalis) ili carića (Thryomanes bewickii), koje su se suprostavile trendu i gnijezdile se duže.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen