Samstag, 12. Mai 2018

Ukazuje se džinovska “morska zvijezda” u PekinguKina ima 23 hiljade kilometara željezničkih šina, po kojima se kreću vozovi najvećim brzinama.
U ovoj zemlji nalazi se 81 od 100 najvećih mostova na svijetu.
Uskoro će zemlja superlativa imati još jednog rekordera. Najveći svjetski aerodrom sa najvećim terminalom na svijetu, od 700 hiljada kvadratnih metara površine.
Kao džinovska morska zvijezda, ovih dana, u jutarnjoj izmaglici izranja gruba građevina, na kojoj radnici rade užurbano, bez prestanka. Prije samo dvije i po godine počela je izgradnja ovog objekta na jugu Pekinga. Otvaranje je fiksno utvrđeno za oktobar 2019.
Naravno, riječ je o zgradi budućeg najvećeg aerodroma na svijetu Peking – Daxing, oficijelno Beijing New International Airport.
Gradnja u Kini se ne može porediti ni sa jednom drugom u bilo kom dijelu svijeta. Usput, samo jedan podatak: Pred sami početak radova, sa ovog područja raseljeno je 21 selo, sa 16 hiljada domaćinstava, koja su u rekordno kratkom vremenu, od samo mjesec i po dana, morali napustiti svoje zemljište i svoje domove, na kojima je kasnije nastala ova građevina.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen