Samstag, 5. Mai 2018

Obilježavanje 75. godišnjice bitke za ranjenike na Neretvi



Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica obaviještava građane BiH kao i sa prostora bivše Jugoslavije da će se 5.5.2018.godine obilježiti 75.godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi. Ovo je prilika da se prisjetimo tih historijskih trenutaka i da odamo počast onima koji za slobodu dadoše svoje živote u najhumanijoj bitci, Bitci za ranjenike na Neretvi.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da dođu u Jablanicu i da se zajedno prisjetimo na herojske podvige partizanskih jedinica u 4. Neprijateljskoj ofanzivi.
Ocekujemo velki broj delegacija sa prostora BiH i sa prostora bivše Jugoslavije. Za ovu priliku organizatori su pripremili bogat kulturno-zabavni program.
Obilježavanje tradicionalno poćinje spuštanjem 75 karamfila u Neretvu, zatim u 12:00 sati polaganje cvijeća i odavanje počasti svima koji dadoše živote u 4.neprijateljskoj ofanzivi. Poslije polaganja cvijeća slijedi Svećana akademija u povodu jubileja 75.godišnjice i obračanje zvaničnika uz bogat kulturno-zabavni program.
Prema protokolu manifestacije skupu će se obratiti pored domaćina, predstavnici antifašisti iz BiH i susjednih republika bivše Jugoslavije. Ove godine očekujemo više hiljada posjelilaca koji će prisustvovati obilježavanju 75.jubileja.
Kao i prethodnih godina organizator Obilježavanja godišnjice Bitke na Neretvi su:
-Sabnor BiH
-Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica
-Društvo „Josip Broz Tito“ Jablanica
-Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica,
a uz pokroviteljstvo Općine Jablanica i Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.


Ovom prilikom prisjetimo se citata iz govora Josipa Broza Tita.
„Iako su prošle decenije od najhumanije bitke na svijetu veličinu drame i značaj bitke na ovom području vrijeme nije nimalo umanjilo. U to vrijeme partizani su na ovim prostorima imali pet divizija i sa sobom četri hiljade ranjenika. Rijetka je vojska na svijetu koja je sebi stavila zadatak da vodi borbu za ranjenike na život i smrt.
Rušenje svih mostova u dolini Neretve i zadnji u Jablanici bilo je ratno lukavstvo. Protivudarom partizanskih snaga i zauzimanjem Gornjeg Vakufa i Bugojna uvjerili smo Njemce da se želimo probijati prema srednjoj bosni, a podizanjem improvizovanog mosta u Jablanici i prelaskom partizanskih snaga i ranjenika izvojevana je još jedna pobjeda.
Nemojmo, drugarice i drugovi, nikada zaboraviti da je tu, u hladnim vodama Neretve, tekla krv sinova i kćeri svih naših naroda i narodnosti. U vatri danonoćnih borbi kovalo se brastvo i jedinstvo, velika tekovina naše oružane borbe i revolucije. Čuvajmo to bratstvo i jedinstv“.
Tekst iz govora Josipa Broza Tito, Jablanica 12 Novembar 1978.g
Do susreta u Jablanici,
Smrt fašizmu-Sloboda narodu!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen