Freitag, 11. Mai 2018

„Cornern“ na ćošku, kad je fina večer









„Cornern“ je jedna nova pojava kod mladih u većim evropskim gradovima. Dolazi od riječi corner – ugao, kutak, ćoša. Ono što smo mi nekada radili od aprila do oktobra, svaku veče vani, na korzu, šetnja, a onda stajanje negdje na ćošku, pred nekim kafićem, sa pićem u ruci, ili cigaretom, a prije svega, uz razgovor i ćaskanje do mile volje. Usput i zagledanje prisutnih, a i onih koji prolaze pored. Zabava bez para, tako je to bilo, i tako se zvalo. Čini se da ono što malo starijim generacijama spada u domen nostalgije počinje ponovo da osvaja i nove generacije. Nakon godina provedenih uz ekran kompjutera i “susrete” online, izgleda da se ponovo pronalaze vrijednosti razgovora i susreta “live”.
Omladina to nalazi cool. Stanari u stanovima iznad, ne misle baš tako. Vozači vide u tome problem, jer mnogi tokom stajanja na uglu, zagaze i do pola ulice. Za policiju je to više posla nego normalno. Za komunalne službe koje se bave čistoćom i odvozom otpada također. Vlasnicima kioska na uglu pred očima je samo lova. Bilo kako bilo, prvi znaci ljeta u velikim gradovima Njemačke donose jednu novu pojavu, koju nazivaju “cornern” po uzoru na isti naziv iz Bronxa, gdje je nastao sa pojavom hip-hop kulture, kada su se pristalice breakdance plesa sastajali na uglovima ulica kako bi pokazali ono što znaju.
Tragovi “cornerna” u Njemačkoj već se nalaze u Hamburgu, ali to može biti i urbana legenda. Ipak, omladina koja se nalazi na svakom uglu je sasvim realna. Prvo, kao mjesto susreta i druženja, a onda, nekada, jedan takav ugao postaje otvorena scena. Primjer, St. Pauli u Hamburgu.
Petak uveče, oko kioska za cigarete na uglu, sakupi se i do 150 mladih. U jednoj ruci piva, u drugoj cigareta. Vrlo je bučno. Glasovi i ljudi titraju u večernjoj atmosferi. Festivalsko raspoloženje. Mladi sa torbama za teretanu, u farmerkama i šarenim patikama na nogama zauzimaju dio ulice, trotoare i ivičnjake. Na samoj krivini nekoliko mladih sjedi na svojim skateboardima. I što je najvažnije za njihova shvatanja, oni ne vise ovdje bez veze, oni jednostavno čine “cornern”.
Puno je ljepše ovdje nego u bilo kom baru. Ako ništa drugo, zašto za isto piće platiti duplo više, nego ovdje na ćočku. Ovdje sve štima” kažu mladi, uz jedan poznati kometar: “Ovo je mjesto gdje se dolazi da se vidi, ali i da se bude viđen, open-air pista, a to je baš ono o čemu se radi kod “cornerna”.
(express)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen