Freitag, 4. Mai 2018

Groblje korala umjesto raja prirode






Great Barrier Reef u Australiji bio je uzoran primjer eko sistema, pun veličanstvenih i fascinirajućih boja. „Svjetsko čudo“ prirode.
Sada ovom najvećem koralnom grebenu na svijetu prijeti masovno izumiranje. Samo u dvije godine, 2016. i 2017. uništeno je preko 30 posto korala na ovom grebenu.
Razlog: Voda postaje pretopla. Istraživači govore o toplotnom udaru.
Korali su živa bića. Oni spadaju u Cnidaria, životinje sa polipima, žive u kolonijama zajedno sa algama koje im obezbjeđuju hranu, a smještaju se najradije na krečnjačkoj podlozi.
Kod visokih temperatura alge postaju otrovne, a korali ih odbijaju i zbog toga gube boju. Zbog toga  istraživači govore o „bijeloj smrti“.
„Korali lagano izgladnjuju, te zbog direktnih posljedica toplotnog stresa izumiru. Iznenađujuće je kojom brzinom korali izumiru. Do sada se smatralo da će korali nakon izbjeljivanja lagano izumirati, ali ovog puta to ide vrlo, vrlo brzo“, kažu istraživači“.
Uprkos tome, nade još ima. Milijarde korala još su u životu, a ovi su otporniji nego oni koji su već  izumrli. Uz to, i mnoge alge im se vraćaju čim voda malo zahladi, a korali s njima procvijetaju. Na taj način bi se i koralni greben mogao malo oporaviti.
Ali, jedno je već sigurno: Sjajem kakav je imao prije, Veliki greben neće više nikada zasjati.
(express)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen