Sonntag, 27. Mai 2018

Negdje daleko: Poluostrvo Otago, Novi Zeland







Poluostrvo Otago je dugo 30 i široko 12 kilometara, a nalazi se na jugu Novog Zelanda i sastavni je dio obilaska Južne rute. Poluostrvo pripada gradskom području grada Dunedina i proteže se od centra grada u pravcu sjevera, i Tihom okeanu.

Nekada je poluostrvo bilo rub kratera ugašenog vulkana, koji je svojim erupcijama stvorio raznovrstan krajolik sa pelijepim pogledima na dolinu, zaliv, okean i luku Otego.
Od tada potiču i ove interesantne ogromne kugla, koje i danas stoje razbacane na samoj obali mora. Poluostrvo je nastalo tokom tri velike erupcije vulkana, prije 11 do 13 miliona godina,a centar erupcije je bo između današnjih mjesta Port Chalmeiras i Portobello. Vulkan je bio aktivan van mora, direktno na obali, koja je tada bila ravna, tako da je lava tekla u dva pravca prateći korito današnje luke Ortego. Nakon gašenja vulkana pojavili su se djelimično nježni i robusni pejsaž, kakvi su i danas. U početku je to bilo samo ostrvo, koje se vremenom povezalo sa kopnom. Danas se centar Dunedina nalazi tačno na tom mjestu.
U kasno popodne 24. februara 1770. godine na ovo mjesto je uplovio kapetan James Cook. On je odmah primjetio da se tu nalazi velika kolonija foka, a lovci na foke i kitove su ovdje pronašli bogato lovište. Lovac na foke John Boultbee bio je prvi koji je osnovao naselje i stanicu za lov, kako je to dokumentovano 1820. godine. Nakon toga braća Weller dolaze iz Sydneya 1831. godine i osnivaju stanicu za lov na kitove. Mjesto je i danas oznato kao Wellers Rock. Prvi škotski nasljenici su se ovdje naselili 1848. godine, sa ciljem lova na kitove.
Dolaskom Evropljana među Maore su došle i nove bolesti čime je njihova populacija postala još ugroženija. Oko 1848. godine na Otegu je bilo još oko 100 Maor, uz šokantne uslove života koji su tamo preovladavali.
Sa organizovanim naseljavanjen regiona Otago došlo je i do dramatične promjene životinjskog i biljnog svijeta na poluostrvu. Doduše teren je ostao kakav je i bilo, ali su šuma i zaliv prilagođavani za uzgoj krava i proizvodnju mlijeka. A šume, grmlje i domaće biljke pale su kao žrtve zbog pretvaranja u „egzotične“ pašnjake. Male farme za uzgoj krava i udruženja rasla su kao gljive poslije kiše. Prva mliječna kooperativa pojavila se 1871. godine, a veliki proizvođači mlijeka su već tada su Dunedin obezbjeđivali mlijekom i mliječnim proizvodima.
Na razmeđu vijekova na poluostrvo Otego dolazi sve više osoba koje traže odmor i slobodne aktivnosti, pa su u tu svrhu organizovana područja za odmor i rekreaciju Portobello, Broad Bay, Macandrew Bay i Hoopers Inlet. Oko 1914. godine uzgoj krava zamjenjuje uzgoj ovaca, što je donosilo više novca, a ceste i ulice su postale prohodljivije. Turizam za odmor je imao pozitivan uticaj na poboljšanje infrastrukture, a od mjesta za odmor vrlo brzo su nastala naseljena mjesta. Uz to je Macandrew Bay postao poznat po svojim jedriličarskim regatama. Lagano je i mjesto Otago postajalo interesantno mjesto za bolje stojeće ljudi. Najpoznatiji primjer za to je bankar William Larnach koji je 1871. godine izgradio jedini dvorac u istoriji na Novom Zelandu, tu se naselio sa svojom familijom, ali je zbog bankrota na kraju izvršio samoubistvo.
Od početka prošlog stoljeća, pa sve do danas, broj stalnih stanovnika je skoro nepromjenjiv, ali se zato broj turista i posjetilaca stalno povećava.
Poluostrvo se danas, kao i prije, koristi za poljoprivredu, ali je istovremeno i stambeni i turistički refugium sa visokim rejtingom u turističkom i obrazovnom svijetu.
(geo)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen