I u zimskim danima vani
se može igrati sa mjehurićima
sapunice. Pri tome mogu nastati prava mala
umjetnička djela, kako od zaleđenog mjehurića,
tako i fotografije, koje se tom prilikom snime. Naravno, osnovni
uslov je da vanjske minus temperature dozvoljavaju da se
mjehurić sapunice može zalediti.
Da bi se to postiglo prvo
je potrebno napraviti perfektnu mješavinu.
Najjednostavnije: 2 dcl vode, 35 ml
sirupa soka, 35 ml tekućine za pranje i 2 kašike šećera. Osim
toga: drška za puhanje mjehurića.
I na kraju glavni uslov:
temperature ispod 10°C. Neki izvori
kažu da je dovoljno -7°C, a opet
neki tvrde da je dovoljno i -5°C.
Tekućina za pranje
služi da se mjehurić oformi, sirup soka da se zid mjehurića
zadeblja, a šećer, da
se na zaleđenom mjehuriću obrazuju lijepe kristalne strukture.
Postupak: Mješavinu
dobro promješti, a onda ostaviti 15 minuta u frižider da postane
dobro hladna (može i u zamrzivač).
Tako hladnu
mješavinu iznijeti vani, pronaći fino mjesto gdje mjehurić od
saunice želimo zamrznuti. Ostalo je poznato, kao i kod puhanja
ljetnih mjehurića, umočiti držač u mješavinu, lagano puhati dok
se ne stvori mjehurić.
Najbolje je mjehurić
ispuhati na neku već zaleđenu ravnu površinu, a ne direktno u
vazduh, da leti. Tako će ostati stabilan, i velika je vjerovatnoća
da će se zalediti.
Sve ovo je napisano
na osnovu iskustava sakupljenih na internetu, a kako su tamo neki
napisali, da bi dobili perfektno zaleđeni mjehurić, bilo im je
potrebno i do 200 pokušaja puhanja.
Naravno, pri ruci
treba imati pripremljenu foto kameru, kako bi se djelo ovjekovječilo.
Pa ugodnu zabavu.
I lijepe
fotografije!
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen