Dienstag, 27. Februar 2018

Zaleđeni mjehurić od sapunice



I u zimskim danima vani se može igrati sa mjehurićima sapunice. Pri tome mogu nastati prava mala umjetnička djela, kako od zaleđenog mjehurića, tako i fotografije, koje se tom prilikom snime. Naravno, osnovni uslov je da vanjske minus temperature dozvoljavaju da se mjehur sapunice može zalediti.
Da bi se to postiglo prvo je potrebno napraviti perfektnu mješavinu.
Najjednostavnije: 2 dcl vode, 35 ml sirupa soka, 35 ml tekućine za pranje i 2 kašike šećera. Osim toga: drška za puhanje mjehurića.
I na kraju glavni uslov: temperature ispod 10°C. Neki izvori kažu da je dovoljno -7°C, a opet neki tvrde da je dovoljno i -5°C.
Tekućina za pranje služi da se mjehurić oformi, sirup soka da se zid mjehurića zadeblja, a šećer, da se na zaleđenom mjehuriću obrazuju lijepe kristalne strukture.
Postupak: Mješavinu dobro promješti, a onda ostaviti 15 minuta u frižider da postane dobro hladna (može i u zamrzivač).
Tako hladnu mješavinu iznijeti vani, pronaći fino mjesto gdje mjehurić od saunice želimo zamrznuti. Ostalo je poznato, kao i kod puhanja ljetnih mjehurića, umočiti držač u mješavinu, lagano puhati dok se ne stvori mjehurić.
Najbolje je mjehurić ispuhati na neku već zaleđenu ravnu površinu, a ne direktno u vazduh, da leti. Tako će ostati stabilan, i velika je vjerovatnoća da će se zalediti.

Sve ovo je napisano na osnovu iskustava sakupljenih na internetu, a kako su tamo neki napisali, da bi dobili perfektno zaleđeni mjehurić, bilo im je potrebno i do 200 pokušaja puhanja.

Naravno, pri ruci treba imati pripremljenu foto kameru, kako bi se djelo ovjekovječilo.

Pa ugodnu zabavu.
I lijepe fotografije!

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen