Sonntag, 25. Februar 2018

Negdje daleko: U potrazi za tišinom




Što su manja, privlačna snaga ovih ostrva je veća. Nalaze se posvuda, između Sjevernog mora i Polinezije. Osnovni zadatak im je bijeg od sive svakodnevnice.
Za ostrvo Vabbinfaru, koji pripada Maldivima, čini se kao da je pojam ostrvo iz snova baš zbog njega izmišljen. Odmor pod palmama, samo 25 minuta brzim brodom udaljano od aerodroma Male.
Uz miris doručka, ranim jutrom, odmah sa kućnog grebena, nudi se pogled na morske jedrilice, ili tokom jutarnjeg ronjenja posmatranje bebi ajkula u providnoj vodi.
Ostrvo je, u stvari, šifra za jednu ugodnu i veliku distancu od problema svakodnevnice. A ruku na srce, svi smo mi, s vremena na vrijeme, vjerovatno zreli za ostrvo.
Čudno, zašto se ostrva baš ta koja se smatraju blagoslovljenim? Zašto vjerujemo da su oni idealna mjesta na kojima zimskom tmurnom svijetu možemo okrenuti leđa? Jer, kad je riječ o otrvu, ima ih i takvih na kojima niko ne bi želio provesti ni minute. Jedno takvo je i Đavolje ostrvo, ljubiteljima filma poznato iz filma „Papillon“, 13 kilometara udaljeno od Francuskje Gvajane, koje je dugo vremena smatrano najsmrtonosnijom kaznenom kolonijom na svijetu. A nije se ni Napoleon osjećao baš najsretnije na ostvru St. Helena u južnom Atlantiku. Nekada davno, posjetioci na ostrvima Papua, na Novoj Gvineji, dočekivani su  sa velikom radošću. A zašto, ne treba ni razmišljati, jer su prastanovnici ovih ostrva bili kanibali.
Međutim, nisu se samo pjesnici i turisti tvrdokorno držali ideje da je svijet na ostrvima u redu, i o tome sanjali kod kuće.
Jednako tako, vidjeli su ih mislioci i filozofi. Još prije dvije i po hiljade godina, Platon je maštao o Arlantisu, legendarnom ostrvu, bogatim zlatom, srebrom i plodnim zemljištem, koji je imao karakteristike primjerenog stanja. Nažalost, Atlantis je imao tužnu sudbinu i potonuo u more. A kad je engleski lord i humanista Thomas Mor prije 500 godina u njegovoj knjizi „Utopia“ dizajnirao jedan savršeni model društva, nastanio ga je, naravno, na jednom ostrvu.
Ono što danas čini san o jednom ostrvu je beskrajno more, skladan život, rajske plaže, ukrašeno palmama, na osvježavajuće velikoj udaljenosti od stresa svakodnevnog života.
Danas nas ova slika najčešće prati sa reklama i kataloga za godišnji odmor, koje prirodno uzimamo zdravo za gotovo, kao jednu perfektnu viziju čežnje.
A ona je u stvarnosti, najčešće veoma daleko od snova.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen