Montag, 19. Februar 2018

Nesvakidašnji pogled na Mliječnu stazu


Ovakav sjaj zvijezda nemoguće je vidjeti iz nekog grada gdje je noću previše svijetla. Fotografija je nastala u pet sati ujutro, na temperaturi ispod nule. Nebo je bilo bez ijednog oblačka, a zvjezde su treperila dokle je dosezao pogled
Fotografija je napravljena u Nacionalnom parku Eifel u Njemačkoj. Sitne svijetle tačke na nebu su zvijezde. Naravno, sličan pogled, a i fotografija je moguća sa bilo kog drugog mjesta, van velikih i svijetlih naselja.
Mliječna staza je skup mnogo zvijezda koje su stare minimalno 100 milijardi godina. Prečnik joj iznosi oko 100 hiljada svjetlosnih godina, a nastala je prije 13 milijardi godina. Sve su ovo vrijednosti koje nadmašuju ljudsku maštu. Mliječna staza je naša domaća galaksija u Univerzumu, a naša planeta Zemlja nalazi se u njenoj vanjskoj trećini.
Da bi ovakva fotografija uspjela potrebna je prije svega kvalitetna kamera, najbolje punog formata, a širokougaonim objektivomi pri tome raditi sa maksimalno mogućom blendom. Fotoraf je pri ovom snimku koristio maksimalno 30 sekundi ekspozicije. Sve su ovo pojmovi poznati dobrim poznavaocima fotografije, ili nekadašnjim foto-amaterima,
Ako se razmišlja o kosmičkim dimenzijma, naša Mliječna staza neću uvjek ostati ovako mirna. Ona se nalazi na putu sudara sa susjednom galaksijom Andromeda. Za nekoliko miliona godina, barem tako misle naučnici, doći će do sudara, koji će rastaviti galaksije.
A fotograf koji je napravio ovaj prelijepi nebeski pogled, o tome nije ni najmanje razmišljao.

(express)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen