Samstag, 17. Februar 2018

Buffalo Bill i vrijeme Divljeg zapada

1890 Koeln


1906. Veliki Bečkerek




Povod za slijedeći tekst je bila objava kako će se u narednom periodu u muzeju grada Kelna u Njemačkoj posjetiocima će ponuditi izložbu pod naslovom „Dan u istoriji grada“ sa pogledom na dešavanja koja su se desila u ovom gradu tokom istorije grada. Pri tome se čini da je muzej grada premalen da prikaže sve ponuđene teme, jer svaki dio grada, a ima ih deset, ima svoju vlastitu veoma interesantnu prošlost.
Između ostalih, u najavi je objavljeno, uz sliku u prilogu, da je daleke 1890. godine na hipodromu u Niehlu, jednom dijelu ovog grada, gostovao je glavom i bradom legendarni Buffalo Bill sa njegovim Wild-West Show programom. Tragom ove objave i forografije došli smo do nekih vrlo interesantnih detalja o liku, o kojem pretežno znamo iz filmova, i stripova.

William Frederick Cody, zvani Buffalo Bill, rođen je 26 februara 1846. godine kod Le Claire, Iowa i živio do 10. januara 1917 u Denveru, Colorado, bio je poznati lovac na bizone i osnivač modernog show biznisa.
Još kao dijete radio je kao jahač kod Pony Expressa, a kasnije je tokom doba zlatne groznice učestvovao u potrazi za zlatom. Kasnije je radio kao Scout za Union i učestvovao u američkom građanskom ratu, kao i u ratovima protiv indijanskih plemena Kiowa i Comanche u Kansasu. Nakon toga je radio kao snabdjevač mesa za Kansas Pacific Railway.
Legenda o njemu proširila se posebno u doba izgradnje Pacifičke željeznice kroz Kansas, kada je djelovao kao plaćeni borac protiv indijanaca te profesionalni lovac na bizone, čijim je mesom opskrbljivao željezničke radnike. Upravo je kao lovac na bizone stekao svoj nadimak (američki bizon = buffalo). Prema legendi tokom 18 mjeseci ubio je 4.282 bizona te je uveliko zaslužan da su zamalo istrebljeni kao vrsta. A ekskluzivno pravo na nadimak dobio je pobijedivši u natjecanju drugog poznatog lovca Williama Comstocka. Naime, njih dvojica su osam sati bjesomučno pucali po životinjama pri čemu je Cody ubio njih 68, a Comstock 48. Cody je u lovu na bizone koristio velikokalibarsku pušku Springfield M 1688, koju je odmilja nazvao Lucretia Borgia.
Godine 1872. priključuje se umjetničkim grupama i tu je prepoznao šansu koju nudi takva vrsta posla. Osniva vlastiti show program pod nazivom Buffalo Bills Wild West Show, koji je nudio program sa velikim brojem ljudi i životinja, pri čemu mu je pošlo za rukom da za svoj program angažuje poznate indijanske poglavice, a jedan od njih je bio čuveni poglavica Bik Koji Sjedi.
Tim programom je stekao svjetsku slavu, organiziravši spektakularnu cirkusku družinu Wild West s kojom je 20 godina obilazio Ameriku i Europu. U cirkusu je prikazivao kaubojske vještine, revolveraške dvoboje i borbe s indijancima, nastupao je kao glavna zvijezda.
Već 1890. godine ovaj show program je izvezao u Evropu, gostovao i kampirao po Njemačkoj, gdje je na brojnim predstavama imao i do 20 hiljada posjetilaca. Ostala su zabilježena gostovanja u Braunschweigu, Bremenu, Kelnu i Karlsreueu. Zabilježeno je da je 1887. godine nastupao pred engleskom kraljicom. Na kasnijim turnejama, sve do 1907. godine gostovao je širom Evrope, učestvovao čak i na poznatim karnevalima. Od naših krajeva gostovao je u Srbiji, u Beogradu, Pančevu, Smederevu i Zrenjaninu (Velikom Bečkereku) 1906. godine, odakle potiče i slika u prilogu.
Na osnovu njegovih stvarnih, ali i izmišljenih doživljaja, napisano je dosta knjiga i objavljen veliki broj stripova, a kasnije filmova i TV serija. Sa današnje tačke gledišta, borbe protiv Indijanaca, kao i uništavanje velikog broja životinja, imaju sasvim drugu konotaciju. Međutim, treba se osvrnuti na vrijeme u kome se sve ovo dešavalo, a sve to najbolje tumači sam naziv: Wild West. Legenda od krvi i mesa, koja je pronašao i promovisao divlji zapad. Sve kasnije, bile su samo kopije.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen