Mittwoch, 7. Februar 2018

Behar bajama sa Majorke


Mi smo itekako ponosni na prve znake proljeća, a to je rani behar bajama, ili pak, japanske trešnje u parku. Proljeće mora doći, pa kako bilo da bilo. Raduju mu se svi, na bilo kojoj tački svijeta.
Slike novog behara iz Mostara smo već doživjeli i vidjeli na ovim stranicama i prenijeli raji širom svijeta. Lijepa, ali i očekivana vijest.
Behar je dah proljeća. Stabla badema (pod naški bajama) na španskom ostrvu Majorka zabijelila su se ovih dana u punoj bjelini, uz temperature od oko 15 stepeni. Tamo se nalazi oko 7 miliona stabala badema. Prve bademe su zasadlili Mauri u 10. vijeku, a sadnice stabala sa slatko mirisnim plodovima donijeli su sa Orijenta.
Njihov ukus je vrlo brzo osvojio stanovnike Majorke, a ubrzo su slijedlile i poslastice čiji je sastavni dio bio obogaćen bademom. Badem torta „Gato de Almendra“, ili liker „Flor d'Amentella“ i danas ovdje važe kao kulinarska tradicija. Do pravog proboja badema, međutim, došlo je tek nekoliko vijekova kasnije.
Naime 1891. godine, opaka bolest filoksera uništila je kompletne vinograde na ovom ostrvu i šire, a mještani su tada odlučili da, umjesto osjetljive vinove loze, ovdje zasade otpornije bademe. Danas je Majorka vodeći izvoznik badema u svijetu, a badem je, pored turizma, postao glavni izvor prihoda stanovnika ovog ostrva.
A uz sve to, bademi sa Majorke, jednom godišnje nam ponude i ovako prekrasne poglede u punom cvatu.
(Bild)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen