Montag, 5. Februar 2018

Čudesna igra zime: Snijeg, gdje ga nikad nije bilo





Ledena hladnoća je tokom prošlog mjeseca danima držala čitavu sjevernu Ameriku u svojim šakama.
U Palm Beach Countyju na Floridi zamrzla je jedna laguna.  Šest stepeni geografske širine sjevernije, palo je 40 centimetara snijega. To nije bila nikakva senzacija, ili? Naravno da jeste! Padavine srednje lakih kristala desile su se mnogo istočnije od Floride: U Sahari!
Ain Sefra zove se mjesto sa 55 hiljada stanovnika u Alžiru. Tamo je nakon 37 godina pao pravi snijeg, koji je izazvao pažnju čitavog svijeta. Do ovog vremenskog fenomena došlo je, što je kuriozitet, zbog neuobičajene toplote. Očigledno, visoki vazdušni pritisak iznad Evrope otpuhao je vlažni i hladni vazduh do sjeverne Afrike. Tamo se, iznad 4.167 metra visoke Atlas planine, susreo sa suhim vazduhom iz Sahare, i nešto južnije, u Ain Sefri, koja leži na obodu Atlasa, desio se sudar. Rezultat koji nije nimalo suprostavljen saznanjima o globalnoj promjeni klime na zemljinoj kugli.
Istraživači su i zadnje rekordne minus temperature u SAD dovele u vezu s tim. Smanjivanje leda na Arktiku slabi vjetrove, koji su zadržavali polarni vazduh. A sada se hladnoća nesmetano kreće u pravcu juga.
Naravno, snijeg u Sahari je kuriozitet, na radost tamo zatečenih fotografa i stanovnika, koji su se mogli diviti ovom rijetkom fenomenu. Zimska temperatura je ovdje u prosjeku oko 25 stepeni, a ljetna oko 38. Neki su iskoristili priliku, i umjesto klizanja po pješčanim dinama, preduzeli klizanje po snijegu u pustinji.
Sahara je inače, najveća suha pustinja na svijetu. Ona se sastoji pretežno od krupnih stijena, sitnog kamenja, pa sve do najsitnijeg pijeska, kojim je prekriveno tek oko 20 posto površine pustinje.
(izvor:focus)
Z. N.
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen