Sonntag, 7. Januar 2018

Turneja četiri skakaonice: Kamil Stoch sustigao rekord Swena Hannawalda






 

Kamil Stoch (30) postigao je istorijski trijumf, pobijedio je na sve četiri skakaonice Novogodišnje turneje 2018. godine.
Nakon Oberstdorfa, Garmischa i Insbrucka, nadmoćni Stoch je pobijedio i u Bischofshofenu. U 66 godina održavanja ovog takmičenja, on je tek drugi skakač kome je uspio Grand Slam. Prije njega, to je 2002. godine pošlo za rukom samo Nijemcu Swenu Hannawaldu (43).
Skokovima u Bischofshofenu prisustvovao je i Swen Hannawald, koji je letove Stocha propratio riječima: „Senzacionalno. Kao da je sa druge planete. Naravno, nadao sam se da ću ostati jedini sa pobjedom na sve četiri skakaonice kod jedne turneje. Ali, sa ovakvim predstavljanjem, Stoch je poptuno zaslužio pobjedu. Kad neko ovako radi, mogu samo poželjeti: „Dobro došao u klub!“
Odmah nakon , Hannawald je čestito novom šampionu.
Ovom pobjedom, Stoch je preuzeo vođstvo u Svjetskom kupu, od povrijeđenog Richarda Freitaga, a na pozicijama tri i četiri se nalaze Norvežanin Andreas Fannemel i Nijemac Andreas Wellinger.
Na narednim skokovima za svjetski kup u Obestdorfu i na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeonchangu (Južna Koreja) Stoch je izraziti favorit.
Veliki show u narednom periodu svakako pripada pobjedniku Turneje Kamilu Stochu.
(izvor:sport)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen