Donnerstag, 4. Januar 2018

Najstrmija žičara na svijetu








Švajcarska ne oskudijeva u žičarama, a uprkos tome, sada je bogatija za jednu, još spektakularniju. U Schlattli je u pogon puštena, najvjerovatnije, najstrmija žičara na svijetu.
Nova uspinjača ima posebno izgrađene cilindrične vagone, koji omogućavaju da putnici ostanu u uspravnom položaju tokom vožnje. Podovi se mogu pomicati tako da se prilagođavaju usponu.
Uspinjača se proteže na 744 metara i prevozi putnike iz mjesta Schlatti, kod grada Schwyza, do alpskog sela Stoosa. Najveća strmina nagiba pruge iznosi skoro 110 posto.
Najmodernija žičara na svijetu, pri tome, ne služi samo potrebama turista, nego je od životne važnosti i za oko 150 stanovnika, koji preko čitave godine žive u ovom mjestu.
Gradnja Stoos Bahna trajala je 14 godina, dvije godine duže nego što je planirano. Uspinjača je koštala 52 miliona švicarskih franaka (48 miliona eura).
Glasnogovornik žičane željeznice izjavio je da su vrlo ponosni zbog završetka projekta. Dodao je da putovanje najstrmijom uspinjačom na svijetu traje samo četiri minute.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen