Mittwoch, 3. August 2016

Zvijezde Olimpijskih igara u Riju 2016.


Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. posebnu pažnju gledalaca širom svijeta i na borilištima će zauzimati prije svih, dvojica atleta: sprinter Usin Bolt sa Jamajke i plivačka ikona Michael Phelps iz SAD.
Već na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu, njih dvojica su postali super zvijezde igara. Navodno, to je trebao biti posljednji olimpijski nastup Michaela Phelpsa. Američki plivač je sa 27 godina, odmah nakon Olimpijade, kao najuspješniji olimpijac svih vremena, najavio da je završio plivačku karijeru. Osvojio je ukupno 22 medalje, od toga 18 zlatnih. To do sada ni jedan sportista nije uspio.
Međutim, penzija mu je trajala veoma kratko. Ubrzo nakon toga je ponovo skočio u vodu, i ponovo sa veoma velikm uspjehom. Njegova forma iz prethodnih godina nije ni malo popustila, tako da rezultati iz predtakmičanja pokazuju da će ponovo biti u borbi za zlatne medalje na dionicama 100 i 200 metara leptir, 200 metara leđno i na obe ove dužine u slobodnom stilu u štafetama za njegovu reprezentaciju.
Nakon prve dvije sedmice Olimpijskih igara, kada će Phelps biti u središtu pažnje, oči publike će se usmjeriti ka atletskim borilištima, i tada će se sve vrtiti oko Usaina Bolta. Na obe posljednje Olimpijade, ovaj sprinter je osvojio po 3 zlatne medalje.
Pored ove dvojice Olimpijski heroja, u Riju će nastupiti zvijezde iz ostalih sportskih disciplina, koji su van olimpijske pozornice već postali zvijezde.
Između ostalih, naša očekivanja su da se na olimpijsko zvijezdano nebo vine i naš Amel Tuka, te da se na pobjedničkom jarbolu zavijori i zastava BiH.
(izvor:welt)

Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen