Donnerstag, 4. August 2016

Zanimljivosti oko Olimpijade u Riju 2016.


Ljetnje olimpijske igre, 28. po redu, biće održane ove godine u Rio de Janeiru, u Brazilu, od 5. do 21. avgusta. Najveći sportski događaj u 2016. godini će okupiti više od 10.500 sportista iz 206 zemalja. Ljetne paraolimpijske igre održaće se u istom gradu i organizaciji istog odbora. Oni su na rasporedu od 7. do 18. rujna 2016.
Sportisti će se takmičiti na 34 lokacije u Rio de Janeiru, kao i na pet terena van tog grada – u Salvadoru, Braziliji, Manausu i Belo Horizonteu.
U organizaciji Igara učestvovaće više od 45.000 volentera i 93.000 zaposlenih, od čega će 85.000 biti angažovano po potrebi na samo nekoliko sati.
Zvanična maskota Olimpjade je Tom, a Paraolimpijade Vinicus. Vinicius je žuta mačka, Tom lutka sa lišćem, a simbolizuju bogatstvo flore i faune Brazila. Imena su odabrana u počast dvojici kompozitora najpoznatije brazilske pjesme “The Girl from Ipanema”,  Antoniju Carlosa Jobimu Tomu i Viniciusu de Moraesu.
Organizacija Olimpijskih igara je još jedan veliki poduhvat za Brazil, nakon Svjetskog prvenstva u fudbalu, koji je održan u toj zemlji 2014. godine.
Olimpijske igre u Rio de Janeiru su prve koje će se održati u Južnoj Americi. Tako će Afrika ostati jedini kontinent koji nikada do sada nije organizovao najveću i najvažniju sportsku manifestaciju na svijetu.
Zvanične manifestacije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Riju po prvi put će biti održane na jednom stadionu koji nije atletski. Ceremonije će biti održane na čuvenoj Marakani, fudbalskom hramu, koji ima kapacitet od 90.000 mesta.
Na Igrama u Riju takmičenja će se održavati na 34 borilišta.
Olimpijsko selo u Rio de Janeiru prostire se na površini od 185 hektara. Smešteno je u elitnom kraju grada, Bara da Tijuka. U olimpijskom selu nalazi se 48 višespratnica, sa 9.460 soba i 17.700 ležajeva. Svaki od apartmana koji će koristiti sportisti širom sveta, ali i članovi delegacija, sastoji se od tri ili četiri spavaće sobe.
Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru biće podijeljeno 306 medalja u 28 sportova. U programu 28. Letnjih olimpijskih igara nalaze se i dva nova sporta, povratnika na Olimpijadu, golf nakon 112 godina, i ragbi 7, jedna varijanta ragbija, sa 7 umjesto 15 igrača.
Golf je na kongresu u Kopenhagenu, 2009. godine, dobio zeleno svjetlo da se vrati među olimpijske sportove u Riju, posle pauze duže od jednog vijeka. Posljednji put golferi su na Igrama  nastupali 1904. godine. Na takmičenju u golfu, koje će trajati četiri dana, nastupaće profesionalci i amateri, po 60, u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Ragbi je posljednji put bio na Igrama u Parizu, 1924. godine, u standardnoj varijanti sa 15 igrača, a u Riju učestvuje po 12 muških i ženskih reprezentacija.
Uoči Olimpijade, Brazilci su obavili velike građevinske zahvate posebno na poboljšanju transporta u riju. Napravljene su dvije nove metro linije i izgrađeno je šest dodatnih metro stanica zbog Olimpijskih igara.
Organizacija Olimpijskih igara u Riju koštaće ukupno 37,6 milijardi reala, odnosno 8,6 milijardi eura. Oko 5,5 milijardi eura potrošeno je na infrastrukturu, 1,5 milijardi eura na sportske terene, a 1,6 milijardi eura za operativne troškove ovog grandioznog događaja.
Vlada Brazila je uložila samo oko 1,5 milijardi eura za izgradnju Olimpijskog parka u Riju.
Prosječna cijena karte za praćenje takmičenja u Riju iznosi 40 eura.
Po prvi put na Olimpijskim igrama učestvovaće i reprezentacije Kosova i Južnog Sudana.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen