Freitag, 5. August 2016

Ko je glavni u reviru: Borba za prevlast


Iako je od sredine jula u Velikoj Britaniji je na vlasti Theresa May, borba za prevlast u Londonskom vladinom kvartu se nastavlja. Zbog toga je Larry (9) morao otići do veterinara. Larry je od 2011 oficijelni kućni mačak i „Chef Mouser” u Downing Streetu broj 10, gdje je ustvari sjedište vlade.
„Nažalost, ja ne mogu Larryja ponijeti sa sobom”, izjavio je prethodni premijer David Cameron, tokom njegovog poslijednjeg radnog dana u vladi.
U međuvremenu je mačak Larry postao potpuno očajan. Naime, od aprila ove godine u susjednom Ministarstvu inostranih poslova živi mačak Palmerson (2), koji je spreman na nerede, isto kao i njegov gazda, ministar inostranih poslova, Boris Johnson. U međuvremenu su dva mačka, dakle, Larry i Palmerson, nekoliko puta imali žestoke borbe za prevlast u reviru. Nakon jednog takvog sukoba, Larry je morao čak do veterinara. Borbe dva mačka su postale tema čak i u Parlamentu: „Larry izgleda veoma jadno, da li mu nedostaje prijašnji premijer“, izjavila je poslanica Laburista Ann Clwyd.
Da će se dva mačka u međuvremenu sporazumjeti na „modus vivendi“, nada se David Lidingtom, donedavni državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova.
Palmerson je, inače ,dobio ime po Viscountu Lamersonu (1784-1865), nekada u davna vremena. ministru inostranih poslova, koji je kasnije i sam postao premijer.
Mjere bezbjednostiu sjedištu vlade su podignute na veći nivo. Jedan policajac je protekle sedmice jednom prilikom uhvatio Palmersona kad se htio ušunjati kroz vrata na Downing Street broj 10.
Borba se nastavlja.
Na slici, Larry lijevo, Palmerson desno.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen