Sonntag, 7. August 2016

Djevojka sa Ipaneme stvarno postoji








Helo Pinheiro, žena koja je inspirisala muzičare da napišu veliki hit “The Girl From Ioanema”, ostala je seksi i pola vijeka nakon nastanka slavne pjesme
Heloísa Eneida Menezes Paes Pinto je žena koja je prije pola vijeka bila
inspiracija autorima poznate pjesme “The Girl From Ipanema” (“Djevojka s Ipaneme”). Ona je još uvijek lijepa i atraktivna, 50 godina nakon nastanka pjesme, a čini se da je za nju vrijeme bukvalno stalo.
Helô Pinheiro, kako Heloisu skraćeno zovu brazilski mediji, oduševila je autore pjesme dok su sjedili u jednom baru na plaži u Rio De Janeiru.
Malo je onih koji bar jednom u nekom kafiću, a pogotovo u baru na plaži nisu čuli “Djevojku s Ipaneme”, koja je, na neki način, postala zaštitni znak Brazila. Međutim, u vrijeme kad je pjesma nastala, Helô nije niti slutila da je upravo ona bila ta djevojka, koja je muzičarima Joaou Gilbertu i Antôniju Carlosu Jobimu poslužila kao inspiracija. Njen je život bio sasvim jednostavan, išla je u školu, a u slobodno vrijeme na plažu. Kako kaže, kada je prvi put čula “Djevojku s Ipaneme” pjesma joj se svidjela. Ipak, ona je već tada čula, kako se se šuška da je ona baš ta djevojka, čija je ljepota opjevana u ovom hitu. A da je o njoj doista bila riječ, uvjerila se 1965. godina, kada je autor stihova Vinicius de Moraes u jednom intervjuu otkrio njezin identitet.
Nakon toga je imala priliku da postane slavna, dobijala je  ponude za uloge u TV serijama i filmovima, međutim Helô, koja je bila odgojena u tradicionalnoj familiji, odlučila je da joj pjesma ne poremeti njen uređeni život, i sve ih je odbila.
“Naravno, bila sam polaskana, ali sam se pitala da li sve to zaslužujem. Za mene je predstavljalo veliko opterećenje, da opravdam očekivanja i pokažem sve ono što se spominje u pjesmi”, kazuje danas Helô.
Ubrzo nakon što je završila srednju školu, udala se i  postala majka i domaćica. Međutim, pola vijeka nakon nastanka pjesme, odlučila je iskoristiti svoju nekadašnju slavu, snimila je dva show programa i izdala knjigu na engleskom jeziku, koja je ispričala njenu životnu priču.
Pjesma “Djevojka s Ipaneme” proslavila je 50. godina od svog nastanka, a u vrijeme kada se pojavila bila je među prvim hitovima bossa nove, muzičkog žanra, koji će tek sljedećih decenija dobiti veliki broj obožavalaca širom svijeta, a posebno u SAD.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen