Samstag, 6. August 2016

Čovjek koji je bukvalno pao s neba!






Prošlo je tek sedam danao od skoka iz aviona, bez padobrana, kojeg je izveo Luke  Aikins. Svakog čuda tri dana dosta. Jedno podsjećanje:
Luke Aikins (42) skočio je iz aviona, bez padobrana sa visine 7600 metara, a dole, na zemlji ga je dočekala razapeta mreža dimenzije 30×30 metara, visine 60 metara. Svjetski rekord!
Nezamislivo, ali eto, ipak, izvedivo.
Priča je počela prije dvije godine, kada su hoolywoodski producenti ponudili Aikinsu, koji je inače apsolvirao 18 hiljada padobranskih skokova, da za njihov reality show program izvede ovakav skok. Aikins je ponudu odbio. Inače, Aikins je 2012. godine bio zamjena i savjetnik za sigurnost skakaču iz svemira Felixu Baumgartneru.
U međuvremeu je odlučio da sam piše istoriju i odlučio se za ovaj podvig. Američka televizija Fox prenosila je skok uživo.
Skok je obavljen u subotu veče iznad jedne pustinje u blizini Los Angelesa. Trajao je dvije minute, a slobodni pad se odvijao brzinom od 200 km/h. Pad je završen u jednoj razapetoj mreži, labavo zategnutoj, kako pri toj brzini ne bi stvorila trambulin efekat.
Nakon skoka ostaje pitanje, kako se može prilikom pada tom brzinom uopšte upravljati letom i pogoditi u unaprijed postavljenu tačku, jer mreža je sa te visine u stvari bila samo jedna tačka. Stručnjaci tvrde da se tokom leta tijelo i njegovi dijelovi mogu koristiti kao krila, težina tijela premještati, a upravljati nogama i rukama.
Na samom mjestu prizemljenja u mrežu bilo je veoma malo gledalaca,  a među njima Aikinsova supruga Monika i sin Logan (4).
Luke je nakon što je stao na noge izjavio: „Jednostavno neopisivo, fantastično i senzacionalno“.
(izvor:bild)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen